Professionele begeleiding bij hoogsensitiviteit, stress, burn-out en angst

01 september 2021
Binaural Beats

Binaural Beats

Beter slapen en ontspannen, minder stress en angst, meer concentratie, zelfvertrouwen en creativiteit, meer energie overhouden voor leuke dingen, je gezin of vrienden? Het kan allemaal door het luisteren naar binaural beats. Je kunt jezelf naar een andere bewustzijnsstaat brengen door de frequentie van je hersengolven te veranderen. Wil je weten hoe dat zit? Lees dan verder.

 

Theorie

Eerst even wat uitleg. Binaural beats zijn geluidstracks waarbij er twee tonen worden afgespeeld die aan elk oor een andere frequentie afgeven. Je hersenen willen dat verschil in toonhoogte compenseren waardoor je hersengolven in de frequentie gaan trillen van het toonhoogteverschil. Je hersenen maken hiermee eigenlijk een derde toon of hersengolfpatroon aan, en gaan op deze frequentie trillen.

 

Bijvoorbeeld: als er in het rechteroor een toon te horen is van 530Hz (Hz = Herz = trillingen per seconde) en in het linkeroor een toon van 540Hz, dan zit daar een verschil tussen van 10Hz. De hersenen gaan in de frequentie van 10 Hz trillen en komen daarmee in de Alpha-frequentie.

 

De verschillende frequenties waarop onze hersenen trillen zijn:

 

Gamma: 31 - 100 Hz, zeer alert, hoog bewustzijn, scherp geheugen, mentale flexibiliteit

Beta: 16 - 30 Hz, actief, gefocust en geconcentreerd, energiek, probleemoplossend vermogen

Alpha: 8 - 15 Hz, fysiek en mentaal ontspannen, angst vermindert, zelfvertrouwen vergroot, creativiteit verhoogt

Theta: 4 - 7 Hz, diepe ontspanning, meditatieve staat, verhoogde creativiteit (ideeën, associaties), verminderde concentratie en focus

Delta: 0,5 - 3 Hz, diepe slaap, regeneratief, helend

'Hou meer energie over voor je gezin, vrienden, familie of hobby's.'

 

Het effect

Wat het je op kan leveren, bij de alpha- en theta-varianten, is een diepe ontspanning en een verbetering van je slaap, waardoor je goed uitrust en uiteindelijk meer tijd en energie overhoudt voor de dingen die je graag wilt doen, maar waar je nu misschien steeds te weinig tijd en energie voor hebt. Zoals bijvoorbeeld voor je gezin, familie of vrienden, een hobby uitoefenen, of met voldoende aandacht aanwezig kunnen zijn op je werk.

Beta- en Gamma-varianten leveren op dat je beter gefocust blijft, dat je meer ideeën of creativiteit hebt, dat je alert bent en je aandacht niet verslapt. Handig voor als je bijvoorbeeld een schoolopdracht moet doen, of een deadline moet halen.

Je kunt het beste kiezen voor een specifieke muziektrack door eerst te bepalen wat je wilt bereiken. Wil je meer ontspannen, zowel fysiek als in je hoofd, of beter kunnen mediteren, kies dan voor Alpha of Theta. Wil je je slaap verbeteren, kies dan voor Delta. Wil je juist actiever worden of je beter kunnen concentreren, kies dan voor Beta of Gamma.

 

Voor het juiste effect is het essentieel een koptelefoon of oortjes te gebruiken, zodat beide oren een verschillend signaal waarnemen. Luister niet zomaar naar alles wat wordt aangeboden op Youtube. Er zit veel ‘troep’ tussen, en dat kan zelfs leiden tot het tegenovergestelde effect.

 

Het is ook niet genoeg om één keer te luisteren om blijvend resultaat te bereiken. Het vraagt wel wat training. Hoe vaker de hersenen worden getraind om een bepaalde frequentie aan te nemen, hoe krachtiger en duurzamer de werking wordt. 

 

Het kan wel zo zijn dat je er in het begin een beetje aan moet wennen. Vooral de twee verschillende tonen klinken in eerste instantie niet fijn. Daarom wordt het vaak gemengd met rustgevende muziek. Ondanks dat kun je nog steeds eerst wat problemen hebben met de binaural beats. Maar je zult merken dat hoe langer en hoe vaker je luistert, je hersenen vanzelf gaan wennen.

'Bij hooggevoelige mensen is aangetoond dat ze een ander brein hebben dan mensen zonder hooggevoeligheid.'Binaural Beats en hooggevoeligheid

De staat waarin je hersenen verkeren heeft veel invloed op hoe je je voelt en hoe je functioneert. De invloed van de binaural beats op je hersenen is afhankelijk van de frequentie die je loslaat op je hersenen. Maar ook speelt mee welke hersengolven van nature al dominant zijn in jouw brein.

 

Bij hooggevoelige mensen is aangetoond dat ze een ander brein hebben dan iemand zonder hooggevoeligheid. Dat wil nog niet zeggen dat elke HSP een zelfde soort brein en dus een zelfde dominante hersenfrequentie heeft. 

 

Mijn veronderstelling is, dat een hooggevoelig persoon veel baat kan hebben bij het luisteren naar binaural beats, omdat de gevoelige hersenen overal sterker op reageren. Alle zintuiglijke prikkels komen heftiger binnen bij een HSP en de overprikkelde hersenen hebben een langere tijd nodig om weer te herstellen, dan de hersenen van iemand die niet hooggevoelig is. Binaural beats helpen de hersenen om sneller te herstellenen terug te keren naar een rustigere frequentie.

 

Sowieso hebben de meeste hoogsensitieve mensen behoefte aan het verminderen van stress en angst, het verbeteren van hun stemming en het tot rust brengen van hun gedachten. Hiervoor zijn de binaural beats uitermate geschikt. Je komt weer dichter bij jezelf en er ontstaat weer meer ruimte voor je creativiteit, als ook voor het contact met anderen.

 

Er wordt wel steeds meer wetenschappelijk onderzoek gedaan naar het effect van binaural beats, maar naar mijn weten nog niet specifiek bij hooggevoelige mensen. Wel bij mensen met ADD en ADHD, die eigenlijk ook meestal hooggevoelig zijn. De uitkomsten daarvan zijn veelbelovend. Resultaten als een verbeterde concentratie, betere schoolprestaties en meer rust in het hoofd, worden genoemd. Ook zijn er effectstudies bekend in de psychiatrie en bij chirurgische ingrepen en pijnbestrijding.  

 

 

 Gebruiksaanwijzing

Als je hebt geluisterd naar Theta binaural beats , zorg dan dat je het eerste uur erna niks belangrijks hoeft te doen. Het kan namelijk een poos duren voordat je hersenen weer in een normale toestand zijn. Je kunt dit type binaural beats daarom prima luisteren vlak voordat je gaat slapen, of als je al in bed ligt.

 

Kies bij de rustgevende binaural beats een moment en een locatie uit waar je niet gestoord kunt worden tijdens het luisteren. Luister het dus niet in het verkeer! Sluit je ogen om zoveel mogelijk afleidende factoren uit te sluiten. Luister met een koptelefoon op of oortjes in, en let daarbij goed op links en rechts. Als je de koptelefoon verkeerd om op hebt, geeft dat geen goed resultaat. Je hersenen hebben ongeveer 7-8 minuten nodig om goed te synchroniseren met de audiotrack. Herhaal de sessie regelmatig om je hersenen goed te trainen.

 

Een groot voordeel van het gebruik van binaural beats is dat het zo snel en makkelijk werkt. Mediteren bijvoorbeeld, is voor veel mensen moeilijker, en het duurt langer voor je hetzelfde effect hebt bereikt. Maar ook het verbeteren van je concentratie is normaal gesproken niet zo makkelijk voor elkaar te krijgen.


'Met binaural beats kom je makkelijk en snel tot rust.'


Conclusie

Binaural beats kunnen een waardevolle bijdrage leveren op verschillende levensgebieden, zoals je fysieke en mentale gesteldheid, werk, relatie, sociale contacten, creativiteit en prestaties. Het is makkelijk toepasbaar en het werkt snel.

 

Let op!

Mensen met epilepsie kunnen de binaural beats beter niet gebruiken, omdat het de kans op een epileptische aanval kan vergroten, als gevolg van het veranderen van de hersengolven.

 

Binaural beats in de webshop

Ik heb momenteel een aantal binaural beats van goede kwaliteit te koop in de webshop. Ze duren ongeveer een half uur en er staat bij vermeld waar ze voor zijn. In het begin hoor je even mijn stem met een paar aanwijzingen, en daarna kun je lekker luisteren naar de muziek die over de binaural beats heen komt. Dit maakt voor de werking op de hersengolven niet uit.

 

Je vindt ze hier: 

Binaural Beats Theta "Tijd voor jezelf"

Deze geluidstrack met Binaural Beats brengt je hersengolven naar de theta-frequentie. Dit is een staat van diepe ontspanning en je kunt er gemakkelijk van in slaap vallen. Deze muziek is met name geschikt om te luisteren als je echt even tijd voor jezelf wilt nemen en daarna niet echt meer iets hoeft te doen. Je kunt het draaien vlak voordat je gaat slapen, of als je al in bed ligt. Luister het dus niet in het verkeer, of tijdens een activiteit waar je met je aandacht bij moet zijn. Gun jezelf deze tijd voor jezelf en ontdek wat het je oplevert.


Binaural Beats Alpha "Kom tot rust"
Deze geluidstrack met binaural beats zorgt ervoor dat je snel tot rust komt, bijvoorbeeld bij overprikkeling. De muziek brengt je hersengolven naar de Alpha staat, waardoor je hersenen ontspannen, je angst vermindert en je creativiteit verhoogt. Er ontstaat weer ruimte in je hoofd om de dingen te overzien en contact te maken met anderen, en je voelt je rustiger. Als je hooggevoelig bent, is dit echt een onmisbare tool!

 

Zou je graag ergens begeleiding bij willen? Maak dan een afspraak voor een vrijblijvend en kosteloos intakegesprek.

 

 

Vraag een gratis intakegesprek aan
Terug

Aanmelden voor de nieuwsbrief

Nu aanmelden