Professionele begeleiding bij hoogsensitiviteit, stress, burn-out en angst

25 januari 2020
EFT, wat kun je ermee?

EFT, wat kun je ermee?

Reageer je wel eens heftiger dan je zou willen op bepaalde gebeurtenissen of mensen? 

 

Voordat je het weet schiet je stress of emotie de lucht in. Hoe kan dat zo snel gebeuren? Waar heeft het mee te maken? En vooral, wat doe je er aan? 

Eén van mijn favoriete technieken is EFT, omdat het snel werkt en omdat je snel bij de oorzaak van je stress of emotie komt en die aan kunt pakken. Ook voor mensen die hooggevoelig zijn is dit een zeer bruikbare methode.

Maar wat is EFT? En wat kun je ermee?

 

Daar gaat dit artikel over:

 


Wat is EFT?

EFT staat voor Emotional Freedom Techniques. Deze techniek brengt je emotionele reactie of je stressreactie terug naar proporties die passend zijn bij de situatie en die behapbaar zijn, en vaak verdwijnt de stressreactie zelfs helemaal. 

Je kunt EFT toepassen bij een gebeurtenis die al heeft plaatsgevonden, een gebeurtenis in het nu of een gebeurtenis die nog moet komen. In alle gevallen zul je meer rust, geluk en vertrouwen gaan ervaren.Ons leven wordt voor het grootste gedeelte aangestuurd door ons onderbewustzijn. Dat betekent ook dat hoe jij je voelt voor het grootste gedeelte wordt bepaald door wat er in je onderbewustzijn is opgeslagen. Als je dus negatieve ervaringen en overtuigingen over jezelf hebt opgeslagen, blijven die jouw huidige gevoel, stemming en spanningsniveau bepalen.

Voorbeelden daarvan zijn: ik hoor er niet bij, ik moet het goed doen, ik ben niet belangrijk, ik kan er net zo goed niet zijn, het ligt aan mij, ik kan het niet, ik ben anders, het lukt me niet, ik ben machteloos, ik ben dom, ik ben lelijk, ik ben saai, enzovoort.

Oud verdriet, oude angsten, oude boosheid of somberheid kunnen nog steeds actief zijn zolang je het niet geneutraliseerd hebt. Je kunt van alles doen aan positief denken, mindfulness, sporten en noem maar op, maar als je je opslag niet verandert blijft het invloed houden. 

EFT pakt niet alleen de opslag aan in je hersenen, het werkt ook aan het oplossen van de verstoring in je energiesysteem in je lichaam, die als gevolg van een emotionele gebeurtenis ontstaan is. Omdat we deze fysieke component meenemen in de behandeling, lost je opslag van de gebeurtenis of ervaring sneller op. Je voelt meteen een rustig en ontspannen gevoel in je lichaam komen. 

In het geval van een traumatische gebeurtenis helpt EFT om de negatieve emotionele lading los te koppelen van de herinnering. De herinnering blijft dan bestaan, maar de gevoelslading is verminderd of weg. Het kan ook gaan om spanningen of emoties rondom een contact met iemand, een spannende gebeurtenis die nog gaat komen, een lichamelijke klacht of een situatie op je werk. Ik vergelijk EFT wel eens met 'de geest uit de fles'. Het (weggestopte) gevoel zit er al die tijd al, wat bewust of onbewust spanning met zich meebrengt. Met EFT wordt de gevreesde geest uit de fles bevrijd. Alle aandacht gaat naar het gevoel en binnen een paar minuten verzacht het. De geest hoeft niet terug in de fles maar kan verdragen worden, of is zelfs veranderd in rust, ontspanning en vertrouwen.

Hoe kan het nou dat sommige gevoelens zo lang blijven hangen of steeds weer terug kunnen komen? En waarom werkt EFT zo goed en zo snel?
Lees er hier meer over.

EFT en emoties
Ik heb een hele poos spanningen gehad bij een collega die een leidinggevende functie had, maar die in mijn ogen nauwelijks leiding gaf. Ik reageerde daar vanbinnen, en soms ook wel met woorden, vaak zó heftig op, dat het niet meer passend was bij de situatie. Ik ben bij mezelf gaan onderzoeken wat daar nou onder zou kunnen zitten en ik kwam erachter dat ik het helemaal terug kon herleiden naar de overtuiging 'ik besta niet'.

Deze overtuiging heb ik gevormd door het psychische geweld dat in mijn jeugd plaatsvond, waarbij te weinig rekening met mij werd gehouden en er in mijn herinnering geen aandacht was voor mijn gevoelens en beleving.

Dit werd geraakt omdat de werkwijze van de collega bij mij opriep dat ik niet serieus genomen werd, of zelfs niet bestond; en dat ik me dan zelf maar weer moest zien te redden. Hij had deze intentie natuurlijk helemaal niet, maar toch werd dit in mij geraakt.

En dan zit er maar één ding op, en dat is met jezelf aan de slag. Letterlijk, want bij EFT klop je op bepaalde punten op je lichaam.

Meer rust en acceptatie met EFT
Het effect van de EFT was dat ik eerst de oude pijn weer voelde maar al snel daarna, en dat is binnen een paar minuten, rustiger werd. De pijn zakte en de fysieke reactie verdween. In plaats daarvan voelde ik troost en geruststelling en ik realiseerde me dat het voor het grootste gedeelte een oud, onveilig gevoel was.

Ik hoefde nu niet meer zo bang te zijn want er was geen gevaar, de collega was niet onveilig, ik bestond gewoon en mocht mezelf vertrouwen dat ik er wat van kon zeggen als het nodig was, of ik kon andere collega's erbij betrekken.

Ik was nu niet alleen en hulpeloos of machteloos, zoals het kind zich voelde, en ik hoefde het niet allemaal alleen te doen. Ik kon meer accepteren dat ik voelde wat ik voelde en dat de collega was wie hij was. Het hoefde niet meer anders te zijn. De situatie liet me slechts zien welke pijn en angst er nog in me zat en dat kon nu opgelost worden.

Er kwam ontspanning in mijn lichaam, de oude lading was weg en mijn onderbenen gingen tintelen. Dat is een teken dat je energie weer stroomt en de blokkade in je energiesysteem verdwijnt. Vanaf dat moment heb ik geen enkele lading meer gevoeld bij die collega. Het was gewoon opgelost.

EFT en stress
Veel mensen ervaren tegenwoordig stress. We moeten zoveel en we kunnen maar moeilijk rust vinden of tijd voor onszelf en voor ontspanning. Omdat je met EFT op acupunctuurpunten klopt waardoor je endorfines of 'gelukshormonen' aanmaakt, geeft het snel een ontspannend effect. Ideaal na een drukke dag of voor het slapen gaan.

Het is bekend dat HSP's (Hoog Sensitieve Personen) veel stress en intense gevoelens kunnen beleven. Mijn ervaring is dat hoogsensitieve mensen veel baat kunnen hebben bij deze techniek.

EFT en paniek
Mensen die paniek ervaren ontwikkelen ook vaak een angst voor de paniek, ook wel angst voor de angst genoemd. Je bent dan bang dat je opnieuw paniekgevoelens krijgt en wilt je daar tegen verzetten. En juist dat verzetten, of de weerstand tegen de paniek, zorgt ervoor dat het patroon in stand blijft. 

"What you resist, persists."

Hierdoor kan het gebeuren dat de angst voor de angst een groter probleem wordt dan de oorspronkelijke paniek. Op het moment dat je bang bent dat je opnieuw paniek gaat voelen, roep je eigenlijk de paniek zelf weer op. Onze hersenen, beter gezegd onze rechter hersenhelft, weet namelijk niet het verschil tussen iets wat opnieuw opgeroepen wordt of de werkelijke of oorspronkelijke ervaring. Dit komt omdat je het in het hier en nu weer oproept, waarmee je de bestaande paden in je hersenen activeert, in dit geval van paniek. Jij en je hersenen ervaren het gevoel echt.

Met EFT kun je invloed uitoefenen op die bestaande paden. De lading wordt ontkoppeld van de gebeurtenis, waardoor je de gebeurtenis nog wel herinnert, maar de lading er niet meer bij voelt. Het nare gevoel wordt wel even opgeroepen maar zakt vrij snel omdat het meteen uitgedoofd wordt. De gebeurtenis of herinnering wordt vervolgens zonder negatieve emotionele lading opgeslagen. Je vertrouwen groeit en angst en paniek krijgen minder grip op je. 

EFT en patronen
EFT kan ook helpen om patronen in je leven te doorbreken, omdat de techniek doordringt tot diepe overtuigingen in jezelf, zoals ik beschreef in mijn eigen voorbeeld. Die overtuigingen kunnen er bijvoorbeeld voor zorgen dat het je steeds niet lukt om de juiste partner te vinden, of de juiste baan, of dat je steeds weer tegen een angst of onzekerheid aanloopt, teveel last houdt van stress of fysieke klachten, of dat je zelfbeeld negatief blijft.

Hieronder volgt een fascinerende video van de celbioloog Bruce Lipton. Hij bespreekt hierin:
- Waarom positief denken alleen niet voldoende is om veranderingen in je leven te kunnen bewerkstelligen.
- Hoe de onbewuste programmering, welke we in onze vroege kinderjaren hebben ondergaan, ons leven tot op de dag van vandaag beïnvloedt, en hoe je vrij kunt komen van die programmering (overtuigingen, angsten en beperkende gedachten).
- Hoe ons onderbewustzijn bij de meeste mensen 95% van de dag aan het stuur zit en ons gedrag en beslissingen beïnvloedt, terwijl wij in de veronderstelling leven dat we hoofdzakelijk met ons rationele bewustzijn onze weg in het leven bepalen. 
EFT en somberheid
Als je last hebt van somberheid dan is de kans groot dat er bepaalde emoties bij jou naar binnen geslagen zijn. Ze zijn vast gaan zitten. Misschien omdat je niet geleerd hebt ze te uiten, of omdat het niet veilig was ze te uiten. Het kan zelfs zo zijn dat je je niet eens bewust bent van je weggestopte emoties.

Boosheid is bijvoorbeeld een emotie die vaak weggestopt is en daardoor kan zorgen voor somberheid. Het zorgt er ook voor dat je vaak moeilijk grenzen aan kunt geven of dat je niet in je kracht kunt staan. Je past je liever aan andere mensen aan en cijfert jezelf, gedeeltelijk, weg. Grote kans dat er een diepgewortelde overtuiging onder zit, in de trant van 'ik ben niet belangrijk', 'ik kan niks', of 'ik doe er niet toe'.

Wat ik ook vaak zie is dat iemand als kind een, meestal onbewust, besluit heeft genomen zoals: 'zo wil ik later nooit worden'. Dat kan dan bijvoorbeeld gaan over een vader die ongevoelig was richting anderen, of zelfs agressief, of een moeder die wegzonk in haar eigen verdriet. Het zijn maar een paar voorbeelden uit een groot scala aan mogelijkheden.

Maar als je hoe dan ook besloten hebt dat je zo niet wilt zijn, dan heb je ergens iets geblokkeerd en veroordeeld, zoals boosheid of verdriet. Dat wil je niet voelen want dan lijk je op degene waar je nou net niet op wilt lijken. En zodra er iets wordt geblokkeerd, kan dat somberheid opleveren. Stilstand. Belangrijk is dat alles weer gaat stromen en gevoeld mag worden, terwijl je gewoon jezelf kunt blijven. Dat kan perfect met EFT.

Je kunt ook met somberheid te maken krijgen als je hoogsensitief of autistisch bent. Je voelt je vaak anders dan anderen, hoort er voor je gevoel niet bij, of voelt je niet begrepen. Je hebt sneller last van overprikkeling dan een ander, wat als een last kan worden ervaren voor beide partijen. Dit kan een negatieve invloed hebben op je eigenwaarde. Ook kun je je eenzaam gaan voelen. 

Om te voorkomen dat je somber of depressief wordt, of blijft, is het belangrijk dat je jezelf steeds meer gaat accepteren. Dat je gaat ontdekken wat je kwaliteiten zijn, dat je mooi en goed bent zoals je bent, en dat je dus ook gevoelig en anders mag zijn. Ook hierbij helpt EFT erg goed, omdat volledige zelfacceptatie een belangrijk onderdeel is van EFT.

EFT en lichamelijke klachten
Ook bij lichamelijke klachten kun je EFT toepassen. Het gaat dan vooral om spanningsklachten zoals vastzittende spieren, hoofdpijn, pijn in je rug, etc. Natuurlijk geneest het geen ziektes of een gebroken been. Het kan echter wel degelijk pijn verlichten en spieren ontspannen.

Ook kijken we samen naar de negatieve kernovertuiging die jij hebt. Die kan namelijk een rol spelen bij je lichamelijke klachten. 

EFT en NLP
Bij EFT gebruik je een techniek uit de NLP (Neuro Linguïstisch Programmeren) die erop gericht is je negatieve programmering te vervangen door een positieve programmering. Heel simpel gesteld kan, in mijn eigen voorbeeld, de overtuiging 'ik besta niet' bijvoorbeeld vervangen worden door 'ik ben belangrijk'. Dit heeft een totaal andere uitwerking op hoe jij je voelt en daarmee op hoe je leven vorm krijgt. Je voelt je anders in het contact met anderen, op je werk, maar ook in het contact met jezelf en wat je jezelf gunt.

EFT voor toekomstige gebeurtenissen
Een examen, een wedstrijd, een optreden, een gesprek, een operatie, het zijn allemaal gebeurtenissen die spanningen op kunnen roepen. Door met EFT je comfortzone te vergroten, ontdoe je de toekomstige gebeurtenis van spanningen. 

Daarbij laten we oude spanningen, overtuigingen of angst, die dus al in je opslag zitten, opkomen en vervolgens gaan we ze neutraliseren. Juist door de oude gevoelens te accepteren en toe te laten, kunnen we ze bewerken. Als je weerstand hebt om ze te voelen, dan halen we eerst de weerstand weg.

EFT online
EFT kun je ook makkelijk via Skype of Facetime leren, omdat je leert het bij jezelf toe te passen. Ik laat je zien wat je moet doen en begeleid jou bij het uitspreken van de juiste woorden die op jouw situatie van toepassing zijn. Na een aantal sessies kun je er zelf mee verder waardoor je niet afhankelijk blijft van mijn hulp om het toe te kunnen passen. Het maakt dus ook niet uit waar je woont, je hoeft niet persé langs te komen, je kunt gewoon een afspraak maken.

Wil jij leren hoe je snel en effectief je stress, negatieve emoties of blokkades kunt verminderen, en wil je je graag duurzaam beter voelen? Met EFT werk je aan meer rust, geluk en vertrouwen. 

Vraag een gratis intakegesprek aan

Het intakegesprek is vrijblijvend en kosteloos.

Meer informatie over EFT is te vinden op de websites van Stichting EFT en de EFT-gids.
Terug

Aanmelden voor de nieuwsbrief