Eén voet op het gaspedaal en één op de rem
19 augustus 2018

Eén voet op het gaspedaal en één op de rem

Annemieke heeft veel last van wisselende stemmingen.

Als je een HSP (Hoog Sensitief Persoon) bent én een HSS (High Sensation Seeker) kan het voelen alsof je uit twee verschillende delen bestaat. Het gevoelige deel, wat kiest voor rust, verstandig zijn en veiligheid en het HSS deel, wat onrustig is en op zoek is naar avontuur, spanning of nieuwe intense ervaringen. Het zijn vaak extraverte mensen die snel verveeld zijn, snel overprikkeld raken en vaak hun grenzen opzoeken.

Een HSS kent vaak een grote gedrevenheid terwijl er ook een deel zegt dat het goed zou zijn om rust te nemen. De onrust en andere kenmerken van HSS zijn vaak sterker dan het vermogen echt rust te nemen waardoor een HSS regelmatig uitgeput kan raken of emotioneel in de war is.

In het interview met Annemieke kun je lezen wat het HSP/HSS zijn voor haar betekent, hoe ze erachter kwam en hoe ze nu haar leven vormgeeft.

Na het interview staan de belangrijkste kenmerken van HSS opgenoemd, je kunt een informatief filmpje bekijken en je  vindt praktische tips voor je dagelijkse leven.


Interview met Annemieke


Hoe ben je erachter gekomen dat je een HSP bent?

Ongeveer 10 jaar geleden kreeg ik een boek van een collega over hoogsensitiviteit van Elaine Aron waar ik heel veel in herkende. Jaren later kwam ik iemand tegen die benoemde dat ze het idee had dat ik hoogsensitief was, en in die zelfde periode kwam ik bij jou en benoemde jij het ook. Ik ben me er toen meer mee bezig gaan houden en heb er begeleiding bij gezocht.


En hoe ging dat bij HSS?

Ik las erover op internet en dacht: 'Dat ben ik helemaal!' Sommige kenmerken die ik niet herken van een HSP herken ik wel bij HSS.


Kun je eens een voorbeeld noemen?

Ik heb één voet op het gaspedaal en één op de rem. Dat is precies hoe het is. Ik heb het altijd druk druk druk terwijl ik ook weet dat ik rust moet nemen. Maar ik doe het nooit, rust nemen. Ik neem te weinig tijd om prikkels te verwerken, ik ga maar door en heb zo ook een burn-out gekregen. Nu ik er meer van weet snap ik waarom het zo gegaan is. Het 'moeten-lijstje' gaat altijd voor. 

Hoge pieken en diepe dalen heb ik ook heel sterk. Het ene moment ben ik vrolijk en druk en het andere moment heb ik geen energie en voel ik me somber. Het lijkt op manische depressiviteit maar dat is het niet. Ik slaap wisselend, en ik kan ook wisselende dingen zeggen of vinden. Andere mensen kunnen dan zeggen: 'Je kletst maar wat' maar zelf beleef ik dat niet zo. Ik weet vaak niet meer dat ik een week geleden iets anders zei, of dat ik een week geleden niet goed sliep.

In tegenstelling tot veel HSP's kan ik wel goed naar plekken gaan waar veel mensen zijn.


Welke impact heeft het op je relatie?

Mijn vriend snapt niet goed dat ik niet gewoon meer rust neem. Voor hem werkt dat heel anders, als je moe bent neem je rust. En de diepe dalen zijn voor hem niet fijn. Ik kan het soms zo zwaar hebben en dat is voor hem ook zwaar. Nu uit ik dat niet altijd meer om hem te sparen omdat hij zich anders teveel zorgen maakt.
 
(Annemieke ziet ineens een kaart staan die ze herkent en roept: 'Hé die heb ik ook!' :))


Welke invloed heeft het op je gezondheid?

Ik merk veel aan mijn gezondheid, zowel geestelijk als lichamelijk. Ik heb een prikkelbare darm syndroom, een burn-out, altijd stress en onrust, alles vreet energie, ik ben ongelooflijk moe en ik heb hele wisselende stemmingen. 


Heeft het invloed op je sociale contacten?

Vroeger raakte ik energie kwijt aan bepaalde mensen maar daar ga ik niet meer mee om. Ik ben selectiever geworden in met wie ik omga en ik stop geen energie meer in mensen die alleen energie kosten. Ik kan zelf springerig en druk zijn maar de mensen waar ik nu mee omga vinden dat vaak leuk.


Wat betekent HSS voor je werkzame leven?

Ik werk niet meer en dat heeft hier ook mee te maken, maar ook met mijn jeugd. Ik doe nog wel wat vrijwilligerswerk maar werk niet meer in loondienst. Ik ben volledig afgekeurd. Ik kon niet genoeg op mezelf passen en ben perfectionistisch. Dat komt ook wel door mijn jeugd, maar mijn zus heeft dezelfde jeugd gehad en kan ondanks dat beter op zichzelf passen en daardoor nog wel werken.


Hoe was je als kind?

Als kind waren vooral de kenmerken van een HSP aanwezig, zoals alles aanvoelen, me alles aantrekken, rustig, niet voor mezelf opkomen en vooral voor anderen zorgen. Er kwam zoveel binnen, spanningen die ik aanvoelde waardoor ik weer onzeker werd en me onveilig voelde. Ik kon geen grenzen stellen. Door de omstandigheden thuis werd het extraverte deel onderdrukt. 
Er wordt wel eens tegen me gezegd: 'Wat neem je alles toch zwaar', maar zo beleef ik het. Ik zie snel beren op de weg. 


Is er iets veranderd sinds je weet dat je een HSP bent met HSS kenmerken?

Ik vind het fijn dat ik nu snap hoe het komt dat ik zo ben zoals ik ben. Het is een combinatie van mijn jeugd en mijn gevoelige aanleg. Ik snap mezelf meer en kan milder naar mezelf zijn. Ik weet nu dat ik geen 'aanstelleritus' heb en ik accepteer mezelf meer. Ik begin het ook te herkennen bij familieleden en bij mijn dochter, waardoor ik ook meer van hen snap.


Wat zijn hulpmiddelen voor jou, of heb je tips?

Ik kijk niet meer naar alle mensen die ik tegenkom, zoals arme mensen op straat. Die gaf ik eerst altijd geld omdat ik ze voor m'n gevoel moest helpen. Of mensen die me met een bepaalde blik aankijken waar ik naar van word. Ik let er minder op en concentreer me meer op mezelf.

Ik kijk niet meer naar het journaal want ik trek me er teveel van aan.

Ik ben veel in de natuur en op een rustige camping.

Ik geef meer mijn grenzen aan.

Bepaalde mensen heb ik uit mijn telefoon verwijderd.

Ik blijf meer bij mezelf. Ik schrijf af en toe BBJ op mijn hand: Blijf Bij Jezelf.

Ik geef kortere boodschappen aan anderen waardoor ze me beter snappen dan als ik van die lange verhalen hou.


Is het hoogsensitief zijn en HSS nu meer geïntegreerd in je leven?

Ik ben er mee bezig en herken het steeds beter. Ik ben nog steeds zoekende om m'n weg erin te vinden en het lukt nog steeds niet altijd. 


Heb je nog een wens voor de toekomst?

Dat ik wat lichter door het leven kan gaan. Ik vind de dagen vaak nog zwaar en ik ben nog aan het strijden.
Eigenschappen en tips

Eigenschappen van een HSS op een rij:

- Snel verveeld
- Op zoek naar activiteit, nieuwe ervaringen, spanning
- Grenzen opzoeken
- Wisselende emoties
- Grote wilskracht
- Nieuwsgierig en ondernemend
- Jezelf soms niet begrijpen
- Ongeduldig
- Als een HSS zich goed voelt omringt hij/zij zich graag met mensen
- Eigenwijs
- Moeite hebben met het erkennen van de gevoelige en kwetsbare kant
- Soms in het middelpunt kunnen staan en daarvan kunnen genieten; op een ander moment juist behoefte hebben aan een moment voor jezelf
- Vaak extravert, vrolijk, druk en zelfverzekerd overkomen
- Soms juist onpeilbaar overkomen en voor anderen moeilijk te volgen. Het ene moment actief en vol enthousiasme, het andere  moment terugtrekkend en behoefte hebben aan stilte.
- Er slecht tegen kunnen als het niet gaat zoals jij wilt of gepland had.
Tips voor een HSP/HSS:

- In balans blijven, bijv. door goed te plannen in je agenda en je eraan houden. Zet kruizen op dagdelen die je vrij wilt houden en plan voldoende hersteltijd in.
- Goed je grenzen leren herkennen en erkennen
- Acceptatie en waardering van jezelf
- Leer Mindfulness, in het nu zijn zonder oordeel
- Creëer een (eigen) ruimte in huis waar jij je kan terugtrekken om te herstellen en te relaxen
- Ga de natuur in
- Zorg dat je genoeg slaapt
- Blijf in contact met je lichaam door middel van aarden of gronden
- Doe activiteiten waar je door ontspant.
- Leer EFT om snel en effectief je stressniveau te kunnen verlagen, voor meer info klik hier.


Herken je hier iets in en zou je graag willen weten of ik je kan helpen? Wil je weten of je misschien een HSP bent, of een HSS? Of ervaar je veel stress of moeite om je in deze wereld staande te houden? Maak een vrijblijvende en kosteloze afspraak.


Maak een afspraak


Wil je op de hoogte blijven van mijn activiteiten en artikelen? Meld je dan aan voor de nieuwsbrief, je krijgt er meteen gratis HSP-tips bij!


Aanmelden voor de nieuwsbrief

Terug

Aanmelden voor de nieuwsbrief