Professionele begeleiding bij hoogsensitiviteit, stress, burn-out en angst

07 september 2019
Hooggevoeligheid Next Level

Hooggevoeligheid Next Level

Hoogsensitiviteit in de huidige tijd

Wat wil het zeggen dat er momenteel veel mensen zijn die hooggevoelig zijn? Waarom worden we ons er meer en meer bewust van? En wat kunnen we ermee? 

 

Als HSP (Hoog Sensitief Persoon) leef je nu in een tijd waarin je jezelf vaak niet herkent. Je vindt het uiterlijk of de carrière van iemand vaak niet zo belangrijk, je houdt niet van alle stress, snelheid en oppervlakkigheid van de maatschappij en de social media. Je bent gevoeliger en denkt anders dan de meeste mensen om je heen, mensen kunnen je lastig vinden, vreemd, of een zeur. Je kunt maar niet begrijpen hoe ongevoelig of onbewust mensen met elkaar om kunnen gaan, of met andere levende wezens. Je denkt snel dat het aan jou ligt, jij bent raar.

 

Een HSP is als kind vaak al gericht op harmonie en het tegemoet komen aan anderen. Ze hebben een grote connectie met dieren en planten en zijn regelmatig graag alleen. Er is vaak sprake van een hoog streefniveau, een groot rechtvaardigheidsgevoel, de neiging om voor anderen te zorgen, een gevoeligheid voor zintuiglijke prikkels en een helder weten. Ze weten in een splitsecond of iets of iemand zuiver is of niet. De verwerkingstijd van indrukken en gebeurtenissen is langer, de verwerking en beleving dieper. Veel van deze kinderen hebben een grote mate van creativiteit.

 

Ze lopen er al snel tegenaan dat de meerderheid van de kinderen en mensen anders zijn en denken dan vaak dat het aan henzelf ligt. Het gevolg is dat ze zich aan gaan passen, vaak ten koste van zichzelf en hun gevoeligheid, met alle gevolgen van dien. Harmonie staat immers hoog in het vaandel. Dat dit ten koste kan gaan van de eigen harmonie lijkt òf minder belangrijk, bijvoorbeeld door de angst voor afwijzing, òf een blinde vlek te zijn.

 

Hooggevoeligheid lijkt tegenwoordig meer in de media te komen. Dat kan positief zijn, al vind ik zelf dat het te vaak wordt gelabeld als een soort aandoening, waardoor het een negatief stempel krijgt. Ook komt het voor dat het als een hype wordt gezien, een modeverschijnsel dat wel weer over zal waaien. Helaas draagt dat eraan bij dat menig hoogsensitief persoon niet durft te zeggen dat hij of zij hooggevoelig is.

Herken je jezelf hierin en ben je op zoek naar begeleiding?

Vraag een gratis intakegesprek aan 

Het belang van de (h)erkenning van hooggevoeligheid

In mijn opinie is het belangrijk dat hooggevoeligheid nog meer herkend en erkend wordt. Hoogsensitiviteit komt bij 20% van de bevolking voor, dat is 1 op de 5. Dat is best veel. Het is geen diagnose maar een persoonlijkheidskenmerk. Als alle hooggevoelige mensen aan zouden geven dat ze dat zijn, dan zou het meer algemeen aanvaard worden en zou er meer begrip komen voor hetgeen ze nodig hebben, zoals bijvoorbeeld meer hersteltijd na een activiteit of ontmoeting.

 

Ook zou het helpen bij het ‘normaliseren’ van dit kenmerk. Dat iemand introvert of extravert is wordt ook algemeen aanvaard. Er wordt niet raar over gedaan, er zit minder een oordeel op en het is voor iedereen duidelijk. Dat is nu bij hooggevoeligheid nog niet het geval. Dat is jammer want daardoor lijkt het teveel een apart of bijzonder karakter te krijgen, waardoor het soms zelf als aandoening wordt beschreven.

 

Als jij als HSP jezelf bent gaan aanpassen aan anderen en aan situaties, en jezelf bent gaan veroordelen om wie en hoe je bent, dan is de kans groot dat je je niet gelukkig en energiek voelt. De bewustwording en (h)erkenning van je hooggevoeligheid is één van de belangrijkste stappen in de hereniging met en herwaardering van jezelf. Je kunt leren dat je gewoon prima bent zoals je bent. Dat je je niet anders hoeft voor te doen, of een deel van jezelf verborgen moet houden.

 

Het is een eigenschap van jou. Je hebt geen stoornis of afwijking en je bent meer dan je hooggevoeligheid. Als je weet hoe het bij jou werkt, dan kun je leren hoe je ermee om kunt gaan en vooral hoe je het als een kracht, een talent en een prachtige eigenschap kunt zien. Net zoals je ook andere eigenschappen of talenten hebt. Vervolgens kun je ook makkelijker aan anderen laten weten hoe jij in elkaar zit.

 

De toenemende bewustwording van hoogsensitiviteit in het algemeen zou als alarmbel kunnen dienen, om aan te geven dat er iets moet veranderen in onze drukke en veeleisende maatschappij. Veel HSP’ers krijgen te maken met teveel stress, somberheid of een burn out. Zo wordt duidelijk dat hooggevoelige mensen vaak niet passen in bestaande systemen, zoals het schoolsysteem. Dat is geen onwil, de behoeften en kwaliteiten liggen gewoon ergens anders omdat een hoogsensitief persoon anders in elkaar zit.

 

Next level voor de HSP

De next level vraagt van jou als hooggevoelig persoon om zelf verder te groeien, je bezig te houden met je eigen welzijn, jezelf en je eigen gevoel tot prioriteit te maken. Niet meer jezelf aanpassen of een deel van jezelf weghouden of verstoppen, niet meer alleen anderen helpen, maar krachtig durven zijn wie en wat je bent.


 

Wat daarvoor nodig is, is dat je jezelf zorgvuldig afstemt op je eigen behoeften en energie. Leer te voelen wat er nodig is. Emoties en lichamelijke signalen zijn indicators voor de mate waarin je bent afgestemd op jezelf. Voel je negatieve emoties of spanningen in je lijf, dan geeft dat aan dat je niet genoeg afgestemd bent op je eigen kern en op wat goed voor je is. Speelt er nog oude pijn mee, dan is het belangrijk dit eerst op te lossen. EFT is daar een effectieve methode voor, maar er zijn ook andere manieren. 

 

Het afstemmen op jezelf vraagt tijd en aandacht. Je mag die tijd nemen. Je hoeft niet alleen maar mee te gaan in al het ‘moeten’ wat de maatschappij van je vraagt. Er bestaat ook een ‘mogen’ en een ‘willen’. Waar kun jij jezelf toestemming voor geven, en wat wil je? Welke ruimte ga jij innemen? Meditatie en ademhalingstechnieken kunnen je hierbij helpen.

 

Ook is het belangrijk dat je je bewust wordt van hoe het bij jou als HSP kan werken als het gaat om energie, spanningen of gevoelens oppikken van anderen, waar je last van kunt hebben. Als je goed in je eigen energie zit zal dit meevallen, maar er kunnen altijd momenten zijn, bijvoorbeeld als je moe bent, waarop dit in jouw ‘systeem’ kan komen. Je kunt leren hoe je daar weer vanaf kunt komen, alsook hoe je zo goed mogelijk bij je eigen energie kunt blijven.

 

Dit is totaal anders dan veel hooggevoeligen gewend zullen zijn. Hoevaak probeerde je niet je gespannen af te sluiten voor energieën van anderen, of zelfs jezelf onzichtbaar te maken? Of probeerde je juist jezelf af te stemmen op een ander en die te ‘helpen’ ten koste van jezelf? Dacht je niet regelmatig: ‘het is me teveel, ik kan het niet aan wat ik allemaal voel’? Je sloot je af, trok je in jezelf terug en was even ‘offline’. Het is een begrijpelijke reactie, doch gebaseerd op angst. De nieuwe stap is dat je gaat leven vanuit vertrouwen.

 

Het vertrouwen dat je er voor anderen kunt zijn en tegelijkertijd je eigen energie kunt behouden, of weer terug kunt vinden. Het vertrouwen dat jij goed bent zoals je bent, dat je ruimte in mag nemen, dat je belangrijk bent en er iets aan toevoegt als je bent zoals je bent. Het vertrouwen dat jij het waard bent om te ontvangen, te ontspannen, je fijn te voelen en plezier te hebben. Dat jij er helemaal mag zijn. 

 

Vertrouwen geeft ontspanning, angst geeft stress. Een wereld van verschil. Zelf ben ik vrijwel dagelijks bezig met mijn bewustwording op dit gebied. Ik kan de verschillen steeds beter en sneller registreren, en er iets aan doen. Dat is belangrijk om niet weer over mijn grenzen te gaan. Zo leer ik mezelf steeds meer te vertrouwen. Wat weer zorgt voor ontspanning…

Herken je jezelf hierin en wil je graag wat hulp bij je eigen proces? Kijk eens op www.dathebiknoualtijd.nl of maak een afspraak voor een vrijblijvend en kosteloos intakegesprek.


Vraag een gratis intakegesprek aan
Terug

Aanmelden voor de nieuwsbrief