Een levensbepalend besluit
15 juni 2018

Een levensbepalend besluit

Wist je dat één besluit, bewust of onbewust, een groot deel van je leven kan bepalen?

Hans kwam bij mij met somberheidsklachten, die hij eigenlijk al vanaf zijn studententijd ervoer. Hij kon wel snappen dat zijn jeugd hier een rol in zou kunnen spelen, maar hoe het nou precies zat wist hij niet. Hij vertelde dat zijn ouders vaak ruzie hadden en dat hij zich dan veel zorgen maakte om hen, niet om zichzelf. Achteraf wist hij ook dat hij veel dubbele signalen had opgevangen, bijvoorbeeld dat zijn ouders konden zeggen dat alles weer goed was, terwijl hij iets anders voelde. 

Door EFT (Emotional Freedom Techniques) kwamen we erachter dat hij als kind, onbewust, heeft besloten dat hij maar beter alles zelf kon doen en andere mensen niet kon vertrouwen. De gevolgen hiervan waren dat hij op de middelbare school veel alleen was en zich op zijn huiswerk stortte.

Als volwassene liep hij steeds vast in relaties omdat hij zich moeilijk kon binden en de controle niet los kon laten. Daarbij kon hij moeilijk zijn eigen behoeften aangeven omdat hij die eigenlijk niet bewust voelde. Op zijn werk deed hij ook veel alleen en stelde hij hoge eisen aan zichzelf. Hij ging over zijn grenzen en raakte meerdere keren overspannen. Maar vooral de somberheid maakte dat hij hulp heeft gezocht.

We lezen veel over jezelf volledig accepteren, alle gevoelens mogen er zijn, etcetera. Moet je dan aanvaarden dat je somber bent? In eerste instantie wel, dát is je gevoel. Pas als je je gevoel volledig toe kunt laten, kan er verandering plaatsvinden. Een kapotte fiets kun je ook niet repareren zonder hem aan te raken.

Je kunt leren de sensatie of de energie, die het gevoel met zich meebrengt, om te zetten naar iets anders, iets wat helpend is. Eerst moeten je gevoel en je energie weer stromen, want die stilstand of blokkade zorgt voor de somberheid. In het geval van Hans waren zijn verdriet en boosheid geblokkeerd en op het moment dat hij die gevoelens toe kon laten met EFT, kon hij ze leren omzetten naar kracht en blijdschap.

Daarbij gingen we bezig met de negatieve overtuigingen die Hans had, zoals ' niemand is te vertrouwen' en 'ik doe er niet toe'. Er kwamen andere overtuigingen voor terug, zoals 'ik durf mij te verbinden' en 'ik ben belangrijk'. Alles ging weer stromen in hem en de somberheid verdween. Natuurlijk was zijn valkuil om alles alleen te doen niet meteen weg, maar hij is zich er veel meer bewust van geworden waardoor hij er anders mee om kan gaan.

Wil je ook ontdekken hoe het bij jou zit? Wil je weten of EFT iets voor jou kan zijn? Kijk op www.dathebiknoualtijd.nl of maak een afspraak via info@dathebiknoualtijd.nl  of bel naar 0615300685. Het intakegesprek is kosteloos en vrijblijvend.
Terug

Aanmelden voor de nieuwsbrief