Professionele begeleiding bij hoogsensitiviteit, stress, burn-out en angst

08 juli 2019
Het bevroren levenscentrum ontdooit

Het bevroren levenscentrum ontdooit

Dit is de titel van een lezing van Eva Pierrakos die van 1957 tot 1979 lezingen gaf over persoonlijke groei en bewustwording. De titel alleen al maakte mij jaren geleden nieuwsgierig en het is nog steeds één van de mooiste teksten die ik van haar ken.

Rust en vertrouwen
Wat gebeurt er als iets ontdooit? Het wordt vloeibaar, er komt beweging in, het wordt zachter, het gaat stromen. En dat is precies wat ik zo belangrijk vind, dat alles in jou weer gaat stromen. Niks hoeft weg, alles mag er zijn en gevoeld worden, zolang het maar niet vastzit.

Belangrijk hierbij is dat je vertrouwen krijgt, vertrouwen dat je het wel aankan, dat je niet steeds alles onder controle hoeft te hebben, dat het leven gaat zoals het moet gaan, dat heftige gevoelens wel weer zakken, etc. Juist door alles toe te laten zal er meer rust en vertrouwen in je leven komen. Je herkent de golfbeweging van komen en gaan.

Je gedachten kunnen vastzitten in een bepaalde groef, je denkt steeds weer hetzelfde of je kunt maar niet stoppen met denken. Je hoofd kan er letterlijk 'vast' van voelen. Het helpt je over het algemeen niet verder, maar hoe verander je het? De eerste stap is herkennen dat het gebeurt en je te realiseren dat je niet je gedachten bént, maar ze hébt. Dat creëert al enige ruimte tussen jou en je gedachten.

De vervolgstappen zijn per persoon wat verschillend maar komen in grote lijnen neer op het leren van helpende gedachten die voor jou werken, en je aandacht verleggen naar het hier en nu, bijvoorbeeld door je te richten op zintuiglijke waarnemingen. Meditatie en mindfulness zijn prachtige hulpmiddelen hiervoor.

Je emoties kunnen ook vast zijn gaan zitten door uiteenlopende oorzaken. Als je je niet blij kunt voelen, dan is dat vaak een teken dat andere emoties ook vastzitten. Misschien ben je teveel gekwetst of te angstig geweest, waardoor je dat liever niet meer wilt voelen.EFT
EFT (Emotional Freedom Techniques) is een heel mooi hulpmiddel om je emoties weer te laten stromen waardoor je er vrij snel juist minder last van zult hebben. Immers, als alles stroomt is een emotie slechts een golf die even opkomt en ook wel weer zakt. Het mooie is dat er dan ook meer ruimte komt voor de fijne emoties. Ook kan EFT je helpen bij negatieve overtuigingen over jezelf, of bij bepaalde fysieke klachten.

Een logisch gevolg van vastzittende denkpatronen of overtuigingen en emoties is, dat het ook ergens vast is gaan zitten in je lijf. Ook in de westerse medische wereld begint steeds meer door te dringen dat we het lichaam niet los van geest en ziel kunnen zien. Je schouders zitten misschien vast, je voelt je stijf of hebt rugklachten, buikpijn, hoofdpijn of een andere fysieke blokkade. Ook hierbij geldt dat wat je eraan kunt doen per persoon verschillend is. Misschien werkt het voor jou om massages te nemen, te gaan lopen, anders te gaan eten of op yoga te gaan. Alle beweging is beter dan stilstand.

Eva Pierrakos beschrijft dat als je op deze manier aan jezelf werkt, je dan de voorwaarden schept om het levenscentrum te laten ontdooien zodat ook dit gaat stromen. Dat houdt in dat de harde laag om je kern, je centrum wegsmelt. Dit noemen we ook wel je spirituele lichaam of je ziel, of hoe je het zelf maar wilt noemen. Daar zit het geluk, de liefde, de blijdschap, het vertrouwen, het eenheidsgevoel of gevoel van verbondenheid, de rust en de vrede. En wie wil dit nou niet ervaren en ervan kunnen genieten?

Hooggevoeligheid
Als je hooggevoelig bent, een HSP (Hoog Sensitief Persoon), kan het zijn dat je jezelf bent gaan beschermen tegen alle indrukken en gevoelens die zo diep bij je binnenkomen vanuit je leefomgeving. Je sluit jezelf als het ware af, oftewel, je bevriest van binnen.

Een hoogsensitief persoon ontvangt en verwerkt indrukken en gevoelens dieper dan mensen die niet hooggevoelig zijn. Het gevolg kan zijn dat je je aan gaat passen aan anderen, vaak ten koste van jezelf.  Je kunt in je hoofd zijn gaan zitten, zoals we dat noemen. Je denkt veel en hebt te weinig contact met je lichaam, en de signalen die je lichaam geeft.

Je raakt het vertrouwen in jezelf kwijt, wordt onzeker en je legt de lat voor jezelf regelmatig te hoog. Je bent bang dat je iets niet aankunt of voor wat anderen van je vinden.Dit kan voor onrust, onvrede, spanningen of stress zorgen, welke op den duur allerlei vervelende mentale en fysieke klachten kunnen geven.

Ook als je hooggevoelig bent is het belangrijk dat alles wat je vast hebt gezet weer gaat stromen. Je kunt niet van je hooggevoeligheid afkomen, en dat hoeft ook niet. Je kunt er anders mee om leren gaan. Sterker nog, je kunt er heel veel plezier van hebben.

Wil jij dit ook en wil je hier begeleiding bij? Of wil je leren hoe je bij jezelf EFT kunt toepassen? Maak dan een afspraak via info@dathebiknoualtijd.nl of bel naar 0615300685. Het intakegesprek is kosteloos en vrijblijvend.

Maak een afspraak
Terug

Aanmelden voor de nieuwsbrief