Lithium slikken door verkeerde diagnose
20 juli 2018

Lithium slikken door verkeerde diagnose

Patrick slikte jarenlang Lithium als gevolg van een verkeerde diagnose: manisch depressief i.p.v. HSS.

Als je een HSP (Hoog Sensitief Persoon) bent én een HSS (High Sensation Seeker) kan het voelen alsof je uit twee verschillende delen bestaat. Het gevoelige deel, wat kiest voor rust, verstandig zijn en veiligheid en het HSS deel, wat onrustig is en op zoek is naar avontuur, spanning of nieuwe intense ervaringen. Het zijn vaak extraverte mensen die snel verveeld zijn, snel overprikkeld raken en regelmatig hun grenzen opzoeken.

Een HSS kent vaak een grote gedrevenheid terwijl er ook een deel zegt dat het goed zou zijn om rust te nemen. De onrust en andere kenmerken van een HSS zijn vaak sterker dan het vermogen echt rust te kunnen nemen waardoor een HSS regelmatig uitgeput kan raken of emotioneel in de war is.

In het interview met Patrick kun je lezen wat het HSS-zijn voor hem betekent, hoe hij erachter kwam dat hij de verkeerde diagnose had gekregen en hoe hij nu zijn leven vormgeeft.

Na het interview kun je nog iets lezen over de belangrijkste kenmerken van HSS en praktische tips voor je dagelijkse leven.


Interview met Patrick


Hoe ben je erachter gekomen dat je een HSP bent?

Ik heb altijd wel het gevoel gehad dat er iets met me aan de hand was, dat ik anders ben. Dat ik gevoeliger was, sneller emotioneel. Ik moest van mezelf sterker zijn, ik keurde het dus af. Ik vroeg me af waarom ik dat allemaal had. Ik voelde energieën van anderen maar kon er niet mee uit de voeten. Dat vind ik nu nog wel lastig om mee om te gaan. 

Mijn schoonzus dacht dat haar dochter HSP was en ze dacht dat ik het ook was. Er was veel herkenning bij mijn nichtje en ik gaf hen het advies er meer over te lezen maar deed het zelf nog niet. Pas een paar jaar geleden koppelde ik het aan mezelf. Ik was bang om die stempel te krijgen.

Ik las het boek 'Hoog Sensitieve Personen' van Elaine Aron en 'Bewuster-Er-Zijn Met Hooggevoeligheid' van Antoine van Staveren, en van hem heb ik ook filmpjes bekeken. Ik wist meteen dat het over mezelf ging, het stond nu alleen op papier. Het heeft ook iets griezeligs want ik wil niet bij zo'n klagerige groep horen waar ik wel eens iets van lees op Facebook. Ik ben uniek en wil liever geen stempel.En hoe ging dat bij HSS?

Ik las over HSP maar ik miste dingen, niet alles klopte. Ik heb die prikkels en impulsen en uitdagingen nodig om me fijn te voelen, anders wordt het voor mij snel saai. Toen ben ik daar verder naar gaan zoeken en heb een testje gedaan op internet. Ook mensen in mijn omgeving herkenden het. HSS voelde completer dan HSP. Er zit wel overlap in maar toch past HSS meer.

Ik heb 14 jaar geleden de diagnose manisch depressief gekregen en dat lijkt erop, terwijl ik mij in lotgenoten vaak niet herkende. Vooral de manie niet, wel de depressie en het zware sombere gevoel. Onbezonnen dingen doen herkende ik niet, ik heb ook nooit iemand in gevaar gebracht. Wel de zoektocht naar nieuwe uitdagingen herken ik. Het geeft een fijne sensatie, maar al snel wordt datgene wat ik heb bereikt weer gewoon. 

Na 3 jaar ben ik gestopt met de Lithium omdat ik voelde dat de diagnose niet klopte. Natuurlijk bleef ik de sterke wisselingen houden, wat niet makkelijk was. Maar ik kon ook niet doorgaan met iets waar ik niet in geloofde en ik voelde me niet op mijn plek bij de lotgenotengroep.

Ik geloof zeker dat er mensen zijn die wel de juiste diagnose krijgen en baat hebben bij medicatie. Maar als je twijfelt, neem dat dan serieus en ga op onderzoek uit in plaats van alleen af te gaan op het oordeel van iemand anders, zoals een arts.


Kun je eens een voorbeeld geven van hoe jij bent?

Tomeloze energie hebben maar ook compleet uitgeblust zijn. Als ik iets af wil maken dan doe ik dat, ook al ben ik moe en kan ik beter rust nemen. 'Het kan nog wel', denk ik dan. Terwijl ik iets aan het afmaken ben borrelt het nieuwe alweer op. Zo werkt het bij mij. Ik zet geen punt maar een komma en ga daarna weer verder.

Ik ervaar snel een vorm van saaiheid. Daar zit ook een stukje perfectionisme in. Als ik eenmaal het kunstje kan dan denk ik: 'Zo simpel kan het toch niet zijn? Hebben anderen dat nou niet, die energie?' Dat vond ik zo raar. Waarom doet iemand anders niet zoveel? 

Achtbanen en pretparken vind ik geweldig, dat past niet bij HSP. Dancefestivals ook, daar krijg ik energie van, al sloopt het me ook. In een restaurant ben ik me heel bewust van mensen en geluiden om me heen. Daar kan ik helemaal gek van worden maar in een pretpark niet. Dat komt door de spanning van de kick die er aan gaat komen. Het wachten in de rij kost me wel energie maar dat heb ik er voor over.


Welke impact heeft het op je relatie?

Het heeft zeker impact, vooral toen ik het zelf nog niet precies wist. Dan is het voor de ander ook verwarrend. Daarbij leg ik de lat hoog, ben ik altijd al 10 stappen verder, heb ik bij alles wat we gaan ondernemen al veel voorbereid, alles uitgedacht, of heb ik alle antwoorden al. Dat is voor de ander niet altijd makkelijk. Wisselende stemmingen, met name richting de dalen, zijn voor de ander vaak moeilijk te begrijpen. Eerst ben ik niet te remmen, en later niet vooruit te branden.


Welke invloed heeft het op je gezondheid?

Roofbouw, het slapen wordt slechter als ik onrustig ben, druk in m'n hoofd, ik denk dat ik dan wel met minder slaap kan maar dat is niet zo. Eerst gewichtstoename en daarna gewichtsafname. Ik pak kleine signalen niet meer op en stap er overheen, totdat het zo erg wordt dat ik bijna flauwval. 


Heeft het invloed op je sociale contacten?

Achteraf bekeken waren sommige contacten energievretend. Ik ging daar wel mee om want zo hoorde dat nou eenmaal en ik vond het vaak leuk. Nu word ik me meer bewust van de hoeveelheid energie die het kost en ga ik er bewuster mee om, plan minder of korter of soms zeg ik het af. Mijn omgeving snapt het soms niet omdat ze me anders kennen. Ik ben vaak vrolijk en energiek en ze zien niet dat ik moe ben. 


Wat betekent HSS voor je werkzame leven?

Dat het een constante zoektocht is geweest naar voldoende prikkels en voldoende rust. Ik ben leidinggevende geworden maar ik loop er op leeg. Verantwoordelijkheden moeten er wel zijn, maar ook niet teveel. De kunst is in balans te blijven terwijl er ook voldoende afwisseling nodig is. Geen overprikkeling en geen onderprikkeling. Soms doe ik een studie voor meer uitdaging of ga ik  privé meer dingen ondernemen.


Is er iets veranderd sinds je weet dat je een HSP bent met HSS kenmerken?

Door het te weten vallen meer dingen op z'n plek. Ik plaats er meer dingen onder, weet dat het daarbij hoort en ben me er bewuster van. Ik heb er geen behoefte aan om bij een Facebookgroep te gaan. Vooral dat ze het dan 'zwaar' hebben spreekt mij niet aan, en ik vind het belangrijk om uniciteit te bewaren. Ik ben wie ik ben en ik ben niet die stempel.


Wat zijn hulpmiddelen voor jou, of heb je tips?

Ik ga met 432 hz-muziek in de natuur lopen. Door de muziek kan ik nog intenser genieten van de natuur, ik word meer één met de natuur en de kleuren worden intenser. 

Meditatie, maar daar kom ik niet altijd aan toe. In veel dingen heb ik veel discipline maar dat geldt hier niet voor. Terwijl ik weet dat het goed voor me is...

Buiten lopen en wilde dieren spotten, daar kom ik echt van tot rust. 
Is het hoogsensitief zijn en HSS nu meer geïntegreerd in je leven?

Ja steeds meer maar ik wil er ook niet mee te koop lopen naar anderen. Ik benoem het eigenlijk nooit.


Heb je nog een wens voor de toekomst?

Ik zou wel wat meer Saroma van het leven willen maken, lekker luchtig. Alles nemen zoals het is. Acceptatie, losser en meer met een glimlach.


Eigenschappen en tips

Eigenschappen van een HSS op een rij:

- Snel verveeld
- Op zoek naar activiteit, nieuwe ervaringen, spanning
- Grenzen opzoeken
- Wisselende emoties
- Grote wilskracht
- Nieuwsgierig en ondernemend
- Jezelf soms niet begrijpen
- Ongeduldig
- Als een HSS zich goed voelt omringt hij/zij zich graag met mensen
- Eigenwijs
- Moeite hebben met het erkennen van de gevoelige en kwetsbare kant
- Soms in het middelpunt kunnen staan en daarvan kunnen genieten; op een ander moment juist behoefte hebben aan een      moment voor jezelf
- Vaak extravert, vrolijk, druk en zelfverzekerd overkomen
- Soms juist onpeilbaar overkomen en voor anderen moeilijk te volgen. Het ene moment actief en vol enthousiasme, het andere  moment terugtrekkend en behoefte hebben aan stilte.
- Er slecht tegen kunnen als het niet gaat zoals jij wilt of gepland had.


Tips voor een HSP/HSS:

- In balans blijven, bijv. door goed te plannen in je agenda en je eraan houden. Zet kruizen op dagdelen die je vrij wilt houden en  plan voldoende hersteltijd in.
- Goed je grenzen leren herkennen en erkennen
- Acceptatie en waardering van jezelf
- Leer Mindfulness, in het nu zijn zonder oordeel
- Creëer een (eigen) ruimte in huis waar jij je kan terugtrekken om te herstellen en te relaxen
- Ga de natuur in
- Zorg dat je genoeg slaapt
- Blijf in contact met je lichaam door middel van aarden of gronden
- Doe activiteiten waar je door ontspant.
- Leer EFT om snel en effectief je stressniveau te kunnen verlagen, voor meer info klik hier.

Herken je hier iets in en zou je graag willen weten of ik je kan helpen? Wil je weten of je misschien een HSP bent, of een HSS? Of ervaar je veel stress of moeite om je in deze wereld staande te houden? Maak een vrijblijvende en kosteloze afspraak.


Maak een afspraak


Wil je op de hoogte blijven van mijn activiteiten en artikelen? Meld je dan aan voor de nieuwsbrief, je krijgt er meteen gratis HSP-tips bij!


Aanmelden voor de nieuwsbrief

Terug

Aanmelden voor de nieuwsbrief