Professionele begeleiding bij hoogsensitiviteit, stress, burn-out en angst

17 juni 2019
Vrij!

Vrij!

Zoveel mensen verlangen ernaar, vrijheid. Voor de één betekent het zelfstandig ondernemer zijn in plaats van in loondienst zijn, voor de ander geeft het niet hebben van een vaste relatie een vrij gevoel, en weer iemand anders wil graag expressie durven geven aan wat er in hem leeft. Of zoveel geld hebben dat je alles kunt doen wat je wilt, een wereldreis maken of op vakantie gaan zonder dat je precies weet waar je naartoe gaat. En zo bestaan er nog heel veel andere definities of interpretaties van vrijheid.

Bij mij komen vaak mensen die vrij willen zijn van bepaalde negatieve gevoelens, zoals angst, onzekerheid, verdriet, woede, onrust, jaloezie, schaamte of paniek, vrij van blokkades, een negatief zelfbeeld, negatieve gedachten, eenzaamheid of van nare herinneringen. Eigenlijk zeggen ze daarmee dat ze er van af willen. Begrijpelijk, maar daar zit nou net de bottleneck. 

De wet van aantrekking
Wat gebeurt er bijvoorbeeld als je tegen jezelf zegt: “Denk niet aan een roze olifantje”? Precies, je ziet ‘m meteen voor je. Hetzelfde gebeurt als je iets niet wilt voelen of denken. Esther Hicks drukt dat zo mooi uit in haar uitleg over de wet van aantrekking: “When you focus on what you don’t want, you’re in the vibration of what you don’t want. And if you’re in the vibration of what you don’t want, you attract what you don’t want. So then what you don’t want becomes more.”

Betekent dat dan dat je gewoon aan iets anders, iets positiefs moet denken, en klaar is Kees? Het kan soms wel even helpen, maar het werkt meestal niet duurzaam. Tenminste, zolang je (onbewust) nog andere signalen uitzendt, zoals een diep gewortelde overtuiging of gevoel dat je niks waard bent, of dat het je toch nooit gaat lukken.

Hicks heeft het veel over het opheffen van weerstand en jezelf in de 'ontvangmodus' brengen. Zolang je weerstand voelt tegen wat er in jouw leven is en wat je voelt, en je ergens vanaf wilt, focus je jezelf eigenlijk op datgene wat je niet wilt en geef je daar dus aandacht aan. En alles wat aandacht krijgt groeit. Om datgene te kunnen ontvangen wat je graag wilt, is het nodig om het zelf te zijn en te voelen. Wil je waardering, dan is het nodig jezelf te waarderen, wil je rijkdom, dan is het nodig jezelf rijk te voelen, wil je vrijheid, dan zul je eerst jezelf vrij moeten voelen, etcetera.

De truc
Maar hoe doe je dat dan? Hoe kun je nou bereiken dat je minder last hebt van die negatieve gevoelens, gedachten, herinneringen of blokkades? Hoe kun je je anders gaan voelen?

Stel dat een kind tijdens het buiten spelen gevallen is, pijn aan zijn knie heeft, geschrokken is en moet huilen. Wanneer stopt het kind sneller met huilen, als het genegeerd wordt of als het aandacht en troost krijgt? Juist, meestal als het aandacht en troost krijgt. Vervolgens is het belangrijk het kind vertrouwen te geven en weer terug te zetten in zijn kracht door bijvoorbeeld aan te geven dat hij weer zijn aandacht ergens anders op kan richten, zoals verder buiten spelen.

Op deze manier leert het kind dat zijn gevoel normaal en passend is, dat het er mag zijn en geuit mag worden, dat hij het wel aan kan en dat het meestal ook vrij snel weer zakt. En vervolgens kan hij verder gaan met waar hij mee bezig was. Dat geeft vertrouwen en een gevoel van veiligheid.

Zo werkt het ook met al die gevoelens en gedachten waar je vanaf wilt. De kans is groot dat je ze op een bepaald moment hebt weggeduwd, of je ertegen hebt verzet. Het gevolg daarvan is dat je stress creëert in je lichaam, wat op zijn beurt weer allerlei gevolgen kan hebben voor je gezondheid. De truc is dat je alle gevoelens en gedachten juist wel gaat toelaten en ervaren. Dan bestaan er geen gevoelens of gedachten meer die je niet wilt. Je laat alles er zijn, zonder ze groter te maken dan ze zijn. Door de ontlading ontstaat er ruimte om te voelen of denken wat je wel wilt. Dit te leren gaat stap voor stap, het is een proces.Alles wat je toelaat, zal jou loslaten

Dat klinkt natuurlijk nogal tegenstrijdig. Je wilt er van af en nou moet je ze ineens wél verwelkomen. Dat lijkt een onmogelijke opdracht. Maar toch kan het, en sterker nog, het is de sleutel naar je vrijheid. Loslaten bestaat eigenlijk niet, tenminste niet in dit verband. Je kunt natuurlijk prima een voorwerp zoals een pen loslaten, dan valt hij op de grond. Maar zo gaat het niet met emoties of gedachten. Die moet je juist toelaten, waardoor ze vanzelf veranderen en aan kracht inboeten. Dit is mooi weergegeven in een uitspraak die ik hoorde van Tijn Touber: “Alles wat je toelaat, zal jou loslaten.”

Je kunt leren anders om te gaan met je gedachten. Het begint met het zo vaak mogelijk doorbreken van je gedachtenstroom. Je gedachten schijnen iedere dag voor het grootste gedeelte hetzelfde te zijn als de dag ervoor. Ze blijven maar komen, het gaat vanzelf. Je kunt leren deze stroom te doorbreken en ze niet allemaal meer te geloven. Hier zijn technieken voor zoals ademhalingsoefeningen, mindfulness en meditatie, maar je kunt ook muziek gaan maken of sporten.

Je emoties toelaten kun je snel leren met EFT, Emotional Freedom Techniques. Dit is een effectieve techniek waarbij onderdrukte emoties vrij komen, waardoor ze niet meer vanuit jouw onderbewustzijn jouw huidige gevoel bepalen. 95% van hoe jij je voelt wordt namelijk door je onderbewustzijn bepaald. Het maakt dus heel veel uit wat er in je onderbewustzijn opgeslagen zit. Verderop nog wat meer over EFT, en je kunt er hier ook meer over lezen. 

Ander gedrag
Het is bewezen dat je bepaalde geruststellende stoffen in je hersenen aanmaakt, zoals endorfines, als je dezelfde patronen dag na dag blijft herhalen, ook al maken deze patronen je niet gelukkig. Zoals op social media kijken, naar je werk gaan wat je stress geeft, in een gespannen relatie blijven, ongezonde dingen eten, sporten uitstellen, etc. Daarom zitten zoveel mensen er in vast. Het voelt op een bepaalde manier vertrouwd of veilig.

Op het moment dat je deze patronen gaat doorbreken en ander gedrag gaat inzetten, zoals 's ochtends mediteren i.p.v. op je mobiel kijken, lopend naar je werk gaan i.p.v. fietsend, het roer omgooien op het gebied van werk, relatie of wonen, anders gaan eten etc., dan zullen je hersenen in eerste instantie tegen gaan stribbelen en je een ongemakkelijk gevoel geven. Het voelt onbekend en onveilig, omdat de oude programmering nog zoveel macht heeft.

Op het moment dat steeds meer oude patronen, emoties en gedachten in kracht afnemen en daardoor minder invloed op jou hebben, komt er steeds meer ruimte voor gevoelens, gedachten en acties die passen bij je ware essentie, oftewel wie of wat je werkelijk van binnen bent. Misschien is dat wel licht, liefdevol, creatief, rustig, ontspannen, tevreden, vredig, vol vertrouwen, veilig, open, maar vooral VRIJ. Labels
Wat daarbij enorm kan helpen is dat je geen labels meer plakt. Een emotie of gedachte is niet goed of fout. Het is wat het is en het voelt zoals het voelt. Je kunt leren het te ervaren en tegelijkertijd er als een toeschouwer naar te kijken. Je hoeft je er dan niet meer in te verliezen of je gedrag erdoor te laten bepalen. Je identificeert je er niet meer mee. Je bent alleen het kanaal waardoor het zijn expressie vindt. 

Het effect hiervan is dat je behoefte of vermeende noodzaak om je op een bepaalde manier te voelen, afneemt. Veel mensen willen bijvoorbeeld zich zo vaak en zo lang mogelijk gelukkig en ontspannen voelen. Ze doen er van alles aan, zoals mediteren, gezond eten, sporten, yoga, noem maar op. Zo kun je het heel druk hebben met ontspannen. Dat niet persé te hoeven is op zich al heel bevrijdend. 

Geen labels meer plakken maakt ook dat je steeds vrijer van oordelen wordt. En als je vrijer van oordelen bent verlies je minder energie en voel je je rustiger. Er is minder stress en meer positiviteit en vertrouwen. 

Vrij
Als je steeds meer toe kunt laten wat zich in en om jou heen aandient, dan hoef je minder te streven naar geluk, ontspanning en vrijheid. Je gaat het dan namelijk vanzelf voelen. En ook ga je vanzelf meer van binnenuit voelen hoe je wilt leven en waar je je goed bij voelt, zoals mediteren, gezond eten en yoga. Het is geen moeten meer maar het komt vanuit een intern geïnspireerd gevoel.

Je bent vrij als alles er mag zijn, als je open kunt staan voor en aanwezig kunt zijn bij de ervaringen die zich aandienen, want juist daardoor vloeien ze ook sneller weer af, omdat je ze niet aan je laat hechten. Daardoor ontstaat er ruimte in jou voor andere gevoelens, die je wél wilt ervaren maar waar je ook niet aan vasthoudt. Je kunt leren jezelf toestemming te geven jezelf gelukkig, rijk, ontspannen, liefdevol, verlicht of vrij te voelen, om ervan te genieten zonder er afhankelijk van te worden.

Hersentraining
Het is wetenschappelijk aangetoond dat je hersenen het verschil niet weten tussen een ingebeelde gebeurtenis of een echte gebeurtenis. Zo hebben ze o.a. onderzoek gedaan naar het effect van mentaal sporten. Dus je stelt je gedurende een bepaalde periode voor alsof je sport, gedurende een bepaalde hoeveelheid minuten. Je probeert het zo goed mogelijk te voelen, alsof je het in het echt doet. Het resultaat is een gegroeide spiermassa en een verbeterde conditie, zonder dat je hebt gesport!

Zo kun je je dus ook een voorstelling maken van dat je je gelukkig voelt, of rustig, blij, fit, noem maar op. Al na enkele dagen kun je verschil gaan merken en na 21 dagen schijn je een nieuw neuraal pad aangelegd te hebben. Consequent volhouden loont zich dus. Persoonlijk geloof ik er wel in dat je er ruimte voor moet hebben, dus soms moet je eerst wat emotionele rommel opruimen. Als je glas helemaal vol zit met ellende kan er niks positiefs meer bij. Maak dan eerst ruimte, zoals met EFT.

EFT
Eft is bij uitstek een methode om te leren hoe je alles wat je in je leven hebt weggestopt opnieuw te bevrijden en op te ruimen. De term zegt het al, Emotional Freedom Techniques. Je wordt niet vrij van emoties, maar emoties bevrijden zich met behulp van EFT. Dat geldt ook voor vastzittende overtuigingen of gedachtenpatronen, traumatische herinneringen of spanningen in je lijf. Met EFT roep je het kort op, je past de techniek toe en de lang weggestopte lading dooft uit. En daarmee valt ook de macht weg die het over jou en je leven had.

Het is niet een methode waarbij je een nieuwe afhankelijkheid creëert, zoals aan de therapeut. Je leert de methode zelf toe te passen, wat je autonomie en vrijheid vergroot. Eenmaal weggehaalde lading blijft weg, je hoeft dus niet de rest van je leven te blijven ‘tappen’. Het geeft je ruimte in jezelf en je voelt je lichter.

Met EFT kun je ook leren nieuwe positieve gedachten, overtuigingen en gevoelens in te programmeren, zodat het onderdeel wordt van jouw dagelijkse gevoel. Dat wil heus niet zeggen dat je alleen nog maar fijne gevoelens ervaart, maar wel veel meer. De basis in jezelf is rustiger, gelukkiger en met meer zelfvertrouwen waardoor je minder fijne ervaringen makkelijker kunt handelen. Lees hier meer over EFT.

Heb je het gevoel dat ik je ergens mee zou kunnen helpen? Neem dan gerust contact op of maak een afspraak voor een intakegesprek. Dit is een vrijblijvend en kosteloos gesprek.


Maak een afspraak


Terug

Aanmelden voor de nieuwsbrief