Professionele begeleiding bij hoogsensitiviteit, stress, burn-out en angst

02 april 2019
Vrijheid

Vrijheid

Martin E. Segal (1916-2012) schreef over vrijheid:
'Het doel van het levensspel is om vrij te zijn. We kunnen alles wat er in de buitenwereld gebeurt gebruiken om ons hier in te oefenen. Maakt iemand je boos? Ontdek wat het in jou is dat maakt dat je boos wordt. Misschien hecht je er aan dat dingen gebeuren zoals jij dat wilt. Voel je je schuldig? Misschien eis je van jezelf dat je altijd perfect reageert?

Zoals Boeddha het zei:                                                    
 
"De oorzaak van ons lijden is de grijpende manier waarop ons verstand werkt.
We willen bepalen en behouden. 
En we verzetten ons tegen dat wat is."
 
Als we luchthartig, speels en vriendelijk tegen onszelf zijn, worden we niet gekwetst. Zijn we daarentegen zwaar op de hand en serieus, en gevangen in ons eigen drama dan zullen we veel pijn ervaren.
 
De sleutel tot geluk is dat we ons bewust worden van het feit dat we altijd vrij zijn om te kiezen hoe wij op een situatie reageren; om te kiezen welk gevoel we willen hebben. Het is niet iemand of iets daar buiten dat ons iets aandoet, het is alleen maar de wijze waarop wij  onze hersenen hebben geprogrammeerd of geprogrammeerd gekregen in de loop van ons leven om op een bepaalde manier te reageren op uitwendige situaties. Wat we nodig hebben is dus ons oude programma loslaten.

We hebben een keus om ons perspectief te veranderen. In plaats van onze ervaringen te benoemen als goed of slecht, als depressie of plezier, kunnen we die nu gaan zien als louter input in onze ervaringscomputer. Als elke keer een nieuwe uitdaging om te leren vrij te zijn.

Als we ons levensspel op deze manier begrijpen lijken we nog steeds dezelfde, maar inwendig zijn we op heel andere dingen gericht. Dan wordt onze levenslange reis een op weg zijn naar eenheid en nu bewust.

Geen wonder dat Boeddha vaak glimlachend wordt afgebeeld. Als hij nog zou leven zou het waarschijnlijk toepasselijker zijn als hij onbedaarlijk zou lachen om onze zelf gecreëerde drama’s. Maar nee, hij is een meester die onze strijd volkomen begrijpt, die het zelf ook heeft meegemaakt, en weet hoe bedrieglijk het spel lijkt dat in wezen zo eenvoudig is. Hij lijkt ons te zeggen, met heel veel liefde en ongelooflijke welwillendheid: "Wees zacht tegen jezelf, ontspan je en accepteer het leven zoals het komt. Maak je geen zorgen, wees gelukkig. Schep vreugde in het leven, vier het leven en onthoud: jullie zijn allemaal Boeddha’s, die proberen te doen alsof je het niet bent."'

Erik van Zuydam zegt, in eigen woorden, iets soortgelijks:
'De kern van ieder menselijk probleem is terug te brengen tot één simpel gegeven: weerstand tegen de ervaring die er in het moment is. Dat is het enige drama dat er bestaat. Vrijheid en rust kun je niet vinden door het huidige moment te ontvluchten. Rust en geluk liggen paradoxaal genoeg verborgen in de diepten van het huidige moment. 

Psychisch lijden is enkel mogelijk vanuit verwarring, het perspectief van egobewustzijn, ofwel het geloof dat je het ego bent. Wat overblijft als dit geloof wegvalt  is vrede met de ervaring van het moment, ware acceptatie. Je ervaart jezelf als het stille gewaarzijn dat onpartijdig en zonder oordeel ruimte geeft aan álles wat er in je opkomt. 

Het is een terugkeer naar onze natuurlijke staat, waarin je aandacht vrij is en niet in beslag wordt genomen door onnodig gepieker en ingebeelde problemen.'Hieronder nog vijf quotes van schrijvers, denkers, zieners , leraren of hoe je ze maar wilt noemen:
'I don’t mind what happens. That is the essence of inner freedom. It is a timeless spiritual truth: release attachment to outcomes, deep inside yourself, you’ll feel good no matter what.' - Jiddu Krishnamurti

'Everything can be taken from a man but… the last of the human freedoms – to choose one’s attitude in any given set of circumstances, to choose one’s own way.' - Victor Frankl

'Let go of your story so the universe can write a new one for you.' - Marianne Williamson

'Being free brings a lightness, a carefree surrender to all that is happening around you, and, above all, an acceptance of reality.' - Deepak Chopra

'Nonresistance, nonjudgment, and nonattachment are the three aspects of true freedom and enlightened living.' - Eckhart TolleTerug

Aanmelden voor de nieuwsbrief