Professionele begeleiding bij hoogsensitiviteit, stress, burn-out en angst

Omgaan met hoogsensitiviteit

Sommige mensen weten al dat ze een Hoog Sensitief Persoon (HSP) zijn, maar er zijn ook genoeg mensen die dit nog niet weten. Als je hoogsensitief bent kun je veel uitdagingen tegenkomen in het leven. Je kunt overspoeld raken door de hoeveelheid zintuiglijke prikkels die je ervaart, je kunt emoties van anderen overnemen waardoor je je ineens anders voelt, je kunt last hebben van een bepaalde sfeer in een ruimte of bij een gezelschap, je kunt gevoelig zijn voor bepaalde voeding of stoffen. 

Er zijn ook een hoop positieve kenmerken, zoals snel verbanden kunnen leggen, sneller zijn in je denken of inzicht dan anderen, creativiteit en originaliteit hebben, goed op anderen af kunnen stemmen, beschikken over een goede intuïtie, oog hebben voor detail, zorg hebben voor anderen, dieren en de natuur. Dit laatste kenmerk kan echter voor veel mensen tevens een valkuil zijn. Dat geldt ook voor perfectionistisch zijn of het hebben van een hoog streefniveau. 

Soms is er als kind al negatief gereageerd op je gevoeligheid of begaafdheid. Misschien werd je gepest of kon je geen aansluiting vinden bij anderen, of werd er gezegd dat jij je aanstelde. Het gevolg kan zijn dat je jezelf aan ging passen aan wat er van jou werd verwacht. Hierdoor kan de ontwikkeling van je identiteit schade opgelopen hebben en kan het bovendien zo zijn dat je al vanaf jonge leeftijd (te)veel stress hebt ervaren. 

De kans is groot dat je vooral in je hoofd bent gaan zitten en dat je het contact met je gevoel weg probeert te houden of afkeurt, terwijl je waarschijnlijk regelmatig fysieke klachten ervaart. Je wordt onzeker, past je aan, gaat over je grenzen, je stelt hoge eisen aan jezelf, wordt chaotisch, je trekt jezelf terug of keurt jezelf af. Hierdoor raak je in onbalans waardoor je nog slechter met je gevoeligheden om kunt gaan. Zo kan je gevoeligheid uitgroeien tot een last in plaats van een kracht. 

Samen gaan we kijken hoe we dit bij jou kunnen keren en hoe we jouw unieke kwaliteiten naar voren kunnen halen. Je leert hoe je beter met je gevoeligheden om kunt gaan en hoe jij je energie in balans kunt houden. Hiervoor leer je onder andere je lichamelijke reacties te signaleren, jezelf meer te waarderen, grenzen te stellen, meer structuur aan te brengen in je dag en tijd voor jezelf te nemen. 
 
In de loop van mijn leven ben ik er achter gekomen dat ik zelf hoogsensitief ben. Ik heb er veel last van gehad, totdat ik het volledig ging accepteren als iets dat bij mij hoort en dat ik in kan zetten als mijn kracht. Contact hebben met mijn gevoel en kwetsbaar durven zijn getuigen in mijn ogen van innerlijke kracht en liefde voor mezelf. 
 
Een mooie lijst met kenmerken en HSP-tips is hier te vinden:

Download gratis HSP-tips 

Herken jij je hierin en wil je leren ermee om te gaan?
Neem gerust contact op en kom langs. Het intakegesprek is vrijblijvend en kosteloos.
 
Vervolgtarief: €75,- per sessie van 60 minuten

Maak een afspraak


Aanmelden voor de nieuwsbrief