Wat is EFT?

En hoe helpt het jou van angst, hoge emoties en stress af?

Heb je last van stress?
Pieker je teveel?
Blokkeer je soms volledig en schiet je in de vecht-vlucht-bevries-reactie?
Heb je faalangst, vliegangst, angst voor de tandarts, examenvrees of een andere angst?
Heb je last van hoge emoties of nare herinneringen?
Blijf jij je onzeker voelen en negatief denken over jezelf?
Blijven patronen zich herhalen in je leven?
Heb je er al van alles aan gedaan maar blijf je je nog steeds hetzelfde voelen?

Samen gaan we op zoek naar de oorzaak van je klachten. Vervolgens pakken we het met EFT bij de wortels aan en leer je de techniek te gebruiken. Al na een paar sessies zijn je klachten een heel stuk minder, of zijn ze zelfs helemaal weg! 

In het kort: Wat is EFT?

EFT is een eenvoudige methode waarmee je emotionele klachten en fysieke stress kunt neutraliseren. Wereldwijd wordt EFT met veel succes toegepast door artsen, psychologen en therapeuten.

Uit veel onderzoeken is de goede effectiviteit gebleken en in vergelijkingsstudies met EMDR komt EFT beter uit de bus.

In het kort: Waar zet je EFT voor in?

EFT helpt je om angst, stress, hoge emoties snel te laten zakken. Je kunt de techniek op elk moment inzetten.

EFT is ook uitermate geschikt om negatieve gedachten om te zetten in positieve gedachten, in slechts een paar seconden.

 

In het kort: Hoe werkt EFT?

Je klopt op een aantal punten op je hoofd en je lichaam. waardoor het ‘gelukshormoon’ serotonine vrijkomt, evenals endorfines, die rustgevend en pijnstillend zijn. 

Spanningen of nare emoties zakken snel en je hoofd wordt rustig.

Angst, stress of hoge emoties

Er kunnen allerlei redenen zijn waarom je angst, stress of hoge emoties ervaart. Misschien is je werkdruk te hoog, of heb je teveel ballen in de lucht te houden. Misschien heb je een verlies geleden of heb je last van onverwerkte herinneringen.

Je relatie is (weer) niet bevredigend of je voelt je vaak niet gezien of begrepen. Je snapt niet wat het nut van dit leven is en begrijpt niet wat je hier komt doen.

Bepaalde patronen of blokkades kunnen ontstaan zijn door je levensloop en spelen je herhaaldelijk parten. Of wellicht heb je fysieke klachten die je leven moeilijker maken. 

Het kan ook zijn dat je hooggevoelig bent, waardoor je moeite kunt hebben met het verwerken van alle indrukken op een dag. Dit kan je stress of angst opleveren, of een plotselinge omslag in je gevoel of humeur. Een overprikkeld brein kan leiden tot somberheid.

EFT

EFT staat voor Emotional Freedom Techniques. Deze techniek brengt je emotionele reactie of je stressreactie terug naar proporties die passend zijn bij de situatie en die behapbaar zijn, en bij de meeste situaties verdwijnt de stressreactie zelfs helemaal.

Het ‘teveel’ aan lading, waar je veel last van kunt hebben, wordt geneutraliseerd. Je herinnert je de ervaring nog wel maar de emotionele pijn, angst of stress vermindert of verdwijnt.

Je kunt EFT toepassen bij een gebeurtenis die al heeft plaatsgevonden, een gebeurtenis in het nu of een gebeurtenis die nog moet komen. Ook is het ideaal voor hoogsensitieve mensen die een overload aan prikkels ervaren waardoor de stress, of zelfs angst, oploopt. In alle gevallen zul je meer rust, geluk en vertrouwen gaan ervaren.

Hoe gaat EFT in z’n werk?

EFT combineert onderdelen uit de Oosterse geneeswijzen en de westerse psychologie. Ten eerste gebruiken we een aantal acupunctuurpunten om op te kloppen met je vingers, waardoor het ‘gelukshormoon’ serotonine vrijkomt, evenals endorfines, die rustgevend en pijnstillend zijn.

De meridianen in je lichaam gaan stromen, welke gekoppeld zijn aan je lymfesysteem. Hierdoor komt de afvoer van afvalstoffen, die geproduceerd zijn door stress en hoge emoties, goed op gang. Bij elkaar zorgt dit ervoor dat spanningen of nare emotie snel zakken.

Een ander onderdeel van EFT is een techniek uit de EMDR, een traumabehandeling. Een herinnering die opgeslagen is in het onderbewustzijn of in het lange termijn geheugen, wordt naar het werkgeheugen gebracht. Vervolgens vragen de handelingen die gedaan moeten worden zoveel aandacht van het werkgeheugen, dat het niet meer lukt de oude angst of emotie vast te houden. De herinnering wordt daardoor anders opgeslagen, uiteindelijk vrij van de emotionele trigger. 

Omdat je tegelijkertijd je aandacht houdt bij een nare herinnering of een emotie, maar je hersenen de boodschap krijgen dat de kust veilig is, worden je negatieve gevoelens in je hersenen losgekoppeld van de herinnering, de persoon of de gebeurtenis. 

Je ontspant en je amygdala* gaat van de alarmstand af. Ook maak je letterlijk weer contact met je lijf. Als je op een bepaald moment de precieze oorzaak weet van je vecht-vlucht-bevries-reactie, dan kun je daar de lading afhalen en zul je er steeds minder last van hebben.

Als derde onderdeel gebruiken we affirmatietechnieken uit de NLP. Deze affirmaties bestaan uit bepaalde woorden die voor jou goed werken, en positieve gevoelens op kunnen roepen. Ze dragen bij aan de erkenning van je gevoel en zelfacceptatie. 

*De amygdala is het deel in de hersenen dat verbanden legt tussen informatie die van verschillende zintuigen afkomstig is en koppelt deze aan emoties. Het fungeert als een alarmbel. Zodra de amygdala geactiveerd wordt voel je meteen weer een oude emotie of spanning, of je schiet in de vecht-vlucht-bevries-reactie.

Eenvoudig en effectief

EFT is eenvoudig toe te passen, wat maakt dat je niet (lang) afhankelijk blijft van een therapeut. Wetenschappelijk onderzoek toont aan dat EFT een evidence based methode is en minstens zo effectief is als EMDR zo niet beter. EFT is door het Amerikaanse Congres goedgekeurd als een specialistische behandelmethode voor oorlogsveteranen. Op de website van EFT Universe, onder EFT Resource, vind je informatie over wetenschappelijk onderzoek naar EFT. Kijk ook op www.stichting-eft.nl .

Wil je weten of EFT iets voor jou is?

Plan hier een gratis en vrijblijvend telefoongesprek in.

Hoe kan het nou dat sommige gevoelens zo lang blijven hangen of steeds weer terug komen?

Ons leven wordt voor het grootste gedeelte aangestuurd door ons onderbewustzijn. Bij veel mensen is de verhouding zelfs 95% onderbewustzijn en 5% bewustzijn.

In het onderbewustzijn heb je allerlei ervaringen en overtuigingen opgeslagen met bijbehorende gevoelens. Als dit negatieve of pijnlijke ervaringen zijn, die niet gecorrigeerd zijn, kunnen ze je gevoel in het hier en nu blijven bepalen, ook al is de situatie voorbij.

Opslag in de amygdala
De amygdala* speelt een belangrijke rol bij deze opslag of programmering. Een beeld, een geur, een aanraking, een geluid of een smaak gaat eerst naar het limbische systeem, waar de amygdala onderdeel van is. Daar wordt het gekoppeld aan een emotie en vervolgens vindt de opslag plaats.

Bijv. een zwarte hond bijt jou, dat doet zeer, je schrikt en er is stress. De opslag kan dan worden: zwarte hond=pijn en angst. Als je een volgende keer weer dezelfde soort hond ziet, kun je meteen weer dezelfde stressreactie krijgen.

Je kunt praten over de gebeurtenis en je bewust worden van oorzaak en gevolg, of andere gedachten- of gedragspatronen aanleren, zoals ‘niet elke zwarte hond bijt’, maar toch kan het onderliggende gevoel negatief blijven.

Het is daarom belangrijk de negatieve opslag van je onderbewustzijn aan te pakken. Dat kan met EFT.

Herhalende patronen
Andere voorbeelden van gevoelens of patronen waar je last van kunt blijven houden, zijn een negatief zelfbeeld, weinig zelfvertrouwen, terugkerende problemen in contacten met anderen, zwaarmoedigheid, verdriet, een laag energieniveau, moeite met grenzen aangeven en teveel over je eigen grenzen gaan, angst voor afwijzing, meer zorgen voor een ander dan voor jezelf, hoge eisen stellen aan jezelf en anderen, slecht slapen, terugkerende lichamelijke klachten.

Deze patronen ontstaan vaak door overtuigingen die je ontwikkeld hebt naar aanleiding van (zich herhalende) gebeurtenissen in je leven, en waar de opslag niet van gecorrigeerd is.

Zo’n overtuiging kan bijvoorbeeld zijn: ik ben niet belangrijk, ik doe het nooit goed, ze laten me toch in de steek, ik moet aandacht verdienen, ik doe er niet toe, geluk is niet voor mij weggelegd, ik moet goed mijn best doen, ik ben machteloos, niemand snapt mij.

Omdat deze overtuigingen vaak diep in ons geworteld zitten, herhalen we ze vaak en blijven we onszelf daarmee programmeren. EFT kan dit doorbreken en een nieuwe positieve programmering op gang brengen.

Waarom werkt EFT zo goed en zo snel?

Bovenstaande voorbeelden over een negatieve opslag in je amygdala of een negatieve overtuiging die je ontwikkeld kunt hebben, kunnen ook behandeld worden met andere methoden zoals bijvoorbeeld EMDR.

Een herinnering die opgeslagen is in het lange termijn geheugen, wordt naar het werkgeheugen gebracht. Vervolgens vragen de handelingen die gedaan moeten worden zoveel aandacht van het werkgeheugen, dat het niet meer lukt de oude angst of emotie vast te houden. De herinnering wordt daardoor anders opgeslagen, uiteindelijk vrij van de emotionele trigger.

Verschil tussen EFT en EMDR
Een verschil tussen EFT en EMDR is, dat EFT ook de verstoring in je energiesysteem, die als gevolg van een emotionele gebeurtenis ontstaan is, oplost. Omdat we deze fysieke component meteen meenemen in de behandeling, lost je opslag van de gebeurtenis of ervaring veel sneller op.

Je zou een verstoring in je energiesysteem kunnen zien als een soort stuwdam in een stroom. Het water wil erlangs maar de doorgang is versperd. Zo’n verstoring wordt door ons meestal ervaren als een negatieve emotie, een terugkerende herinnering, somberheid, onrust of stress, of het uit zich in een fysieke klacht.

Door de acupunctuurpunten die we gebruiken (zonder naalden) gaat je energie weer stromen zoals hij hoort te stromen en ga je je meteen beter voelen. En omdat je tegelijkertijd de opslag in je hersenen herprogrammeert zorg je ervoor dat je de energie niet opnieuw vast gaat zetten.

Een ander verschil is dat we technieken uit de NLP toepassen, waardoor erkenning van je gevoel en zelfacceptatie op een diep niveau in gang worden gezet. Dit heeft een ontspannend en bevrijdend effect.

EFT werkt dus snel en effectief!

Wil je weten hoe dit bij jou zit en of EFT voor jou zou kunnen werken? Neem gerust contact op en kom langs. Het intakegesprek is vrijblijvend en kosteloos.

EFT-sessies kunnen ook online plaatsvinden, via beeldbellen. Het maakt dus niet uit waar je woont.

Tarief: €80,- per sessie van 60 minuten en €95,- voor 75 minuten.

Dit zeggen mijn klanten

"Mijn eerste ervaring met een coach en meteen een super goede 🙂 Aafke oordeelt niet en laat je in je waarde. Superfijn en daardoor durf je je ook open te stellen. EFT, briljant. Fijn ook dat je leert hoe je het zelf toe kunt passen in stressvolle situaties. Ik heb er zelfs vanmorgen de verdoving bij de tandarts mee overleefd lol. En Aafke is een waardevolle gesprekspartner om voor jezelf de boel wat op een rijtje te krijgen. Een aanrader!"

C.

"Aafke heeft ontzettend veel mensenkennis en ‘prikt’ door je heen. Ze legde bij mij in de eerste sessie direct de vinger op de zere plek. Heel bijzonder. Het voelt vertrouwd om met haar te praten, in een prettige setting. Door de gesprekken, oefeningen en tips kan ik beter met mijn hoogsensitiviteit omgaan en heb ik meer inzicht gekregen in hoe ik in elkaar zit. Dank daarvoor!"

E.T.

Aan het begin en tijdens mijn burn-out heb ik een aantal sessies bij Aafke gevolgd. Dankzij EFT ben ik snel van mijn belemmerende angsten afgekomen. Ook heb ik veel geleerd over ademhaling, mindfulness en rust vinden. Ik merk dat ik hierdoor weer veel meer innerlijke rust heb gevonden. Aafke heeft snel door wie je bent en wat je nodig hebt, hierdoor zijn alle sessies heel effectief. "

Melanie

"Aafke mixt en matcht gedegen vakkennis, ervaring en een grote dosis sensitiviteit om tot een persoonlijk en passend hulp-pakketje te komen. Ze is creatief en doortastend en weet op een speelse manier tot de kern te komen."

Kim

"Aafke als coach ervaar ik als laagdrempelig, veilig, flexibel, deskundig, soms confronterend maar met een eerlijke en hulpvaardige benadering naar de cliënt."

Rolf

"Door de coaching bij Dathebiknoualtijd lukt het mij om mijn negatieve overtuigingen los te laten en mijn grenzen te verleggen. Ik voel me nu veel vrijer en er is meer ruimte gekomen voor positieve gedachten en gevoelens, en vooral voor acceptatie van mezelf. Ik voel me nu veel gelukkiger!"

Eline

"Aafke, jij hebt de cirkel kunnen doorbreken en de route naar mijzelf weer open gezet. Met jouw hulp ben ik weer in contact gekomen met mezelf en ben ik mezelf beter gaan begrijpen en waarderen. De inzet van de diverse technieken waren soms confronterend maar ontzettend raak! De tips die je hebt meegegeven zijn makkelijk toe te passen in de dagelijkse praktijk. Ontzettend fijn!! Je bent toegankelijk, deskundig, eerlijk, ‘down to earth’ en praktisch. Dat waardeer ik erg.' “Is dit liefdevol voor mij?” is een vraag die ik mij op gepaste momenten blijf stellen. Coaching bij jou was zeker ‘liefdevol voor mij’! Dank daarvoor!"

Patricia

"Bij Aafke ervaar ik een gevoel van thuiskomen, omdat ik me zo begrepen voel. Dit geeft mij veel rust. Ik heb nu meer contact met mijn eigen basis en inzicht in mijn patronen en valkuilen."

P.

Wat ben ik ontzettend blij dat ik op het pad van EFT terecht ben gekomen! En dan ook nog bij Aafke de Vries. Wat heeft die vrouw de gaven en vakkennis om je gedegen, kalm, doortastend en vol empathie door de ingewikkeldheden van het leven heen te helpen. Ook de bijzondere eigenschappen van het HSP zijn kent en begrijpt Aafke helemaal - en dat is zoooo helpend ??!

Margreet