Professionele begeleiding bij hoogsensitiviteit, stress, burn-out en angst

EFT

Wil jij af van je stress?
Pieker je teveel?
Heb je behoefte aan rust en ontspanning?
Blokkeer je soms volledig en schiet je in de vecht-vlucht-bevries-reactie?
Heb je faalangst, vliegangst, angst voor de tandarts, examenvrees of een andere angst?
Heb je last van negatieve emoties, herinneringen (bijv. een trauma) of spanningen?
Heb je er al van alles aan gedaan maar blijf je je nog steeds hetzelfde voelen?
Lijkt er een muur om je gevoel heen te zitten?
Durf je bepaalde stappen niet te zetten?
Blijf jij je onzeker voelen en negatief denken over jezelf?
Blijven patronen zich herhalen in je leven?


Samen gaan we op zoek naar de oorzaak van je klacht. Vervolgens pakken we het middels EFT bij de wortels aan en leer je de techniek te gebruiken. Al na een paar sessies zijn je klachten een heel stuk minder en kun je er bovendien zelf thuis mee verder, of je klacht is zelfs helemaal weg! 

EFT
EFT staat voor Emotional Freedom Techniques. Deze techniek brengt je emotionele reactie of je stressreactie terug naar proporties die passend zijn bij de situatie en die behapbaar zijn, en bij de meeste situaties verdwijnt de stressreactie zelfs helemaal. Het 'teveel' aan lading, waar je veel last van kunt hebben, wordt geneutraliseerd. Je herinnert je de ervaring nog wel maar de emotionele pijn, angst of stress vermindert of verdwijnt.

Je kunt EFT toepassen bij een gebeurtenis die al heeft plaatsgevonden, een gebeurtenis in het nu of een gebeurtenis die nog moet komen. Ook is het ideaal voor hoogsensitieve mensen die een overload aan prikkels ervaren waardoor de stress, of zelfs angst, oploopt. In alle gevallen zul je meer rust, geluk en vertrouwen gaan ervaren.

Hoe gaat EFT in z'n werk?
We gebruiken een aantal acupunctuurpunten om op te kloppen met je vingers waardoor o.a. het 'gelukshormoon' serotonine vrijkomt, als ook endorfines, die rustgevend en pijnstillend zijn. De meridianen in je lichaam gaan stromen, welke gekoppeld zijn aan je lymfesysteem. Hierdoor komt de afvoer van afvalstoffen goed op gang. Bij elkaar zorgt dit ervoor dat de spanning of nare emotie al snel zakt.

Omdat je tegelijkertijd je aandacht houdt bij een nare herinnering, een emotie of stress, maar je hersenen de boodschap krijgen dat de kust veilig is, worden je negatieve gevoelens in je hersenen losgekoppeld van de herinnering, de persoon of de gebeurtenis. Je ontspant je en je amygdala* gaat van de alarmstand af. Ook maak je letterlijk weer contact met je lijf. Als je op een bepaald moment de precieze oorzaak weet/voelt van je vecht-vlucht-bevries-reactie, dan kun je daar de lading afhalen en zul je er steeds minder last van krijgen. 

Bij EFT gebruik je een onderdeel uit de EMDR. Een herinnering die opgeslagen is in het onderbewustzijn of in het lange termijn geheugen, wordt naar het werkgeheugen gebracht. Vervolgens vragen de handelingen die gedaan moeten worden zoveel aandacht van het werkgeheugen, dat het niet meer lukt de oude angst of emotie vast te houden. De herinnering wordt daardoor anders opgeslagen, uiteindelijk vrij van de emotionele trigger. 

 

Als derde onderdeel gebruiken we affirmatietechnieken uit de NLP. Deze affirmaties bestaan uit bepaalde woorden die voor jou goed werken, erkenning van je gevoelens, het oproepen van positieve gevoelens en (een mogelijkheid tot) zelfacceptatie. 


Eenvoudig en effectief
EFT is eenvoudig toe te passen, wat maakt dat je niet (lang) afhankelijk blijft van een therapeut. Wetenschappelijk onderzoek toont aan dat EFT een evidence based methode is en minstens zo effectief is als EMDR zo niet beter. EFT is door het Amerikaanse Congres goedgekeurd als een specialistische behandelmethode voor oorlogsveteranen. Op de website van EFT Universe, onder EFT Resource, vind je informatie over wetenschappelijk onderzoek naar EFT. Kijk ook op www.stichting-eft.nl .

Hoe kan het nou dat sommige gevoelens zo lang blijven hangen of steeds weer terug kunnen komen?
Ons leven wordt voor het grootste gedeelte aangestuurd door ons onderbewustzijn. Bij veel mensen is de verhouding zelfs 95% onderbewustzijn en 5% bewustzijn. In het onderbewustzijn heb je allerlei ervaringen en overtuigingen opgeslagen met bijbehorende gevoelens. Als dit negatieve of pijnlijke ervaringen zijn, die niet gecorrigeerd zijn, kunnen ze je gevoel in het hier en nu blijven bepalen, ook al is de situatie voorbij.

De amygdala* speelt een belangrijke rol bij deze opslag of programmering. Een beeld, een geur, een aanraking, een geluid of een smaak gaat eerst naar het limbische systeem, waar de amygdala onderdeel van is. Daar wordt het gekoppeld aan een emotie en vervolgens vindt de opslag plaats.

Bijv. een zwarte hond bijt jou en dat doet zeer en je schrikt en er is stress. De opslag kan dan worden: zwarte hond=pijn en angst. Als je een volgende keer weer dezelfde soort hond ziet, kun je meteen weer dezelfde stressreactie krijgen. Je kunt praten over de gebeurtenis en je bewust worden van oorzaak en gevolg, of andere gedachten- of gedragspatronen aanleren, zoals 'niet elke zwarte hond bijt', maar toch kan het onderliggende gevoel negatief blijven. Het is daarom belangrijk de negatieve opslag van je onderbewustzijn aan te pakken. Dat kan met EFT.

Andere voorbeelden van gevoelens of patronen waar je last van kan blijven houden zijn een negatief zelfbeeld, weinig zelfvertrouwen, terugkerende problemen in contacten met anderen, zwaarmoedigheid, verdriet, een laag energieniveau, moeite met grenzen aangeven en teveel over je eigen grenzen gaan, angst voor afwijzing, meer zorgen voor een ander dan voor jezelf, hoge eisen stellen aan jezelf en anderen, slecht slapen, terugkerende lichamelijke klachten.

Deze patronen ontstaan vaak door overtuigingen die je ontwikkeld hebt naar aanleiding van (zich herhalende) gebeurtenissen in je leven, en waar de opslag niet van gecorrigeerd is. Zo'n overtuiging kan bijvoorbeeld zijn: ik ben niet belangrijk, ik doe het nooit goed, ze laten me toch in de steek, ik moet aandacht verdienen, ik doe er niet toe, geluk is niet voor mij weggelegd, ik moet goed mijn best doen, ik ben machteloos, niemand snapt mij.

Omdat deze overtuigingen vaak diep in ons geworteld zitten, herhalen we ze vaak en blijven we onszelf daarmee programmeren. EFT kan dit doorbreken en een nieuwe positieve programmering op gang brengen.

Waarom werkt EFT zo goed en zo snel?
Bovenstaande voorbeelden over een negatieve opslag in je amygdala en een negatieve overtuiging die je ontwikkeld kunt hebben, kunnen ook behandeld worden met andere methoden zoals bijvoorbeeld EMDR. Een herinnering die opgeslagen is in het lange termijn geheugen, wordt naar het werkgeheugen gebracht. Vervolgens vragen de handelingen die gedaan moeten worden zoveel aandacht van het werkgeheugen, dat het niet meer lukt de oude angst of emotie vast te houden. De herinnering wordt daardoor anders opgeslagen, uiteindelijk vrij van de emotionele trigger.

Een verschil tussen EFT en EMDR is dat EFT ook de verstoring in je energiesysteem, die als gevolg van een emotionele gebeurtenis ontstaan is, oplost. Omdat we deze fysieke component meteen meenemen in de behandeling, lost je opslag van de gebeurtenis of ervaring veel sneller op. Je zou een verstoring in je energiesysteem kunnen zien als een soort stuwdam in een stroom. Het water wil erlangs maar de doorgang is versperd.

Zo'n verstoring wordt door ons meestal ervaren als een negatieve emotie, een terugkerende herinnering, somberheid, onrust of stress, of het uit zich in een fysieke klacht. Door de acupunctuurpunten die we gebruiken (zonder naalden) gaat je energie weer stromen zoals hij hoort te stromen en ga je je meteen beter voelen. En omdat je tegelijkertijd de opslag in je hersenen herprogrammeert zorg je ervoor dat je de energie niet opnieuw vast gaat zetten.

Een ander verschil is dat we technieken uit de NLP toepassen, waardoor erkenning van je gevoel en zelfacceptatie op een diep niveau in gang worden gezet. Dit heeft een ontspannend en bevrijdend effect.


EFT werkt dus snel en effectief!

* De amygdala is het deel in de hersenen dat verbanden legt tussen informatie die van verschillende zintuigen afkomstig is en koppelt deze aan emoties. Het fungeert als een alarmbel. Zodra de amygdala geactiveerd wordt voel je meteen weer een oude emotie of spanning, of je schiet in de vecht-vlucht-bevries-reactie.

Wil je weten hoe dit bij jou zit en of EFT voor jou zou kunnen werken? Neem gerust contact op en kom langs. Het intakegesprek is vrijblijvend en kosteloos. EFT-sessies kunnen ook online plaatsvinden, zoals via Skype of Facetime. Het maakt dus niet uit waar je woont.

Tarief: €75,- per sessie van 60 minuten, €90,- voor 75 minuten


Vraag een gratis intakegesprek aan

Aanmelden voor de nieuwsbrief

Nu aanmelden