Beter slapen en ontspannen, minder stress en angst, meer concentratie, zelfvertrouwen en creativiteit, meer energie overhouden voor leuke dingen, je gezin of vrienden? Het kan allemaal door het luisteren naar Binaural Beats.

Je kunt jezelf naar een andere bewustzijnsstaat brengen door de frequentie van je hersengolven te veranderen. Wil je weten hoe dat zit? Lees dan verder.

Theorie

Eerst even wat uitleg. Binaural Beats zijn geluidstracks waarbij er twee tonen worden afgespeeld die aan elk oor een andere frequentie afgeven. Je hersenen willen dat verschil in toonhoogte compenseren waardoor je hersengolven in de frequentie gaan trillen van het toonhoogteverschil.

Je hersenen maken hiermee eigenlijk een derde toon of hersengolfpatroon aan, en gaan op deze frequentie trillen.

Bijvoorbeeld: als er in het rechteroor een toon te horen is van 530Hz (Hz = Herz = trillingen per seconde) en in het linkeroor een toon van 540Hz, dan zit daar een verschil tussen van 10Hz. De hersenen gaan in de frequentie van 10 Hz trillen en komen daarmee in de Alpha-frequentie.

De verschillende frequenties waarop onze hersenen trillen zijn:

Gamma: 31 – 100 Hz, zeer alert, hoog bewustzijn, scherp geheugen, mentale flexibiliteit

Beta: 16 – 30 Hz, actief, gefocust en geconcentreerd, energiek, probleemoplossend vermogen

Alpha: 8 – 15 Hz, fysiek en mentaal ontspannen, angst vermindert, zelfvertrouwen vergroot, creativiteit verhoogt

Theta: 4 – 7 Hz, diepe ontspanning, meditatieve staat, verhoogde creativiteit (ideeën, associaties), verminderde concentratie en focus

Delta: 0,5 – 3 Hz, diepe slaap, regeneratief, helend

‘Hou meer energie over voor je gezin, vrienden, familie of hobby’s.’

Het effect

Mogelijke effecten van het luisteren naar Binaural Beats, bij de alpha- en theta-varianten, zijn een diepe ontspanning en een verbetering van je slaap, waardoor je goed uitrust en uiteindelijk meer tijd en energie overhoudt voor de dingen die je graag wilt doen, maar waar je nu misschien steeds te weinig tijd en energie voor hebt. Zoals bijvoorbeeld voor je gezin, familie of vrienden, een hobby uitoefenen, of met voldoende aandacht aanwezig kunnen zijn op je werk.

Beta- en Gamma-varianten leveren op dat je beter gefocust blijft, dat je meer ideeën of creativiteit hebt, dat je alert bent en je aandacht niet verslapt. Handig voor als je bijvoorbeeld een schoolopdracht moet doen, of een deadline moet halen.

Je kunt het beste kiezen voor een specifieke muziektrack door eerst te bepalen wat je wilt bereiken. Wil je meer ontspannen, zowel fysiek als in je hoofd, of beter kunnen mediteren, kies dan voor Alpha of Theta. Heeft het verbeteren van je slaap je prioriteit, kies dan voor Delta. Wil je juist actiever worden of je beter kunnen concentreren, kies dan voor Beta of Gamma.

Voor het juiste effect van de Binaural Beats is het essentieel een koptelefoon of oortjes te gebruiken, zodat beide oren een verschillend signaal waarnemen. Luister niet zomaar naar alles wat wordt aangeboden op Youtube. Er zit veel ‘troep’ tussen, en dat kan zelfs leiden tot het tegenovergestelde effect.

Het is ook niet genoeg om één keer te luisteren om blijvend resultaat te bereiken. Het vraagt wel wat training. Hoe vaker de hersenen worden getraind om een bepaalde frequentie aan te nemen, hoe krachtiger en duurzamer de werking wordt. 

Het kan wel zo zijn dat je er in het begin een beetje aan moet wennen. Vooral de twee verschillende tonen klinken in eerste instantie niet fijn. Daarom wordt het vaak gemengd met rustgevende muziek.

Ondanks dat kun je nog steeds eerst wat problemen hebben met de Binaural Beats. Maar je zult merken dat hoe langer en hoe vaker je luistert, je hersenen vanzelf gaan wennen.

‘Bij hooggevoelige mensen is aangetoond dat ze een ander brein hebben dan mensen zonder hooggevoeligheid.’

Binaural Beats en hooggevoeligheid

De staat waarin je hersenen verkeren heeft veel invloed op hoe je je voelt en hoe je functioneert. De invloed van de Binaural Beats op je hersenen is afhankelijk van de frequentie die je loslaat op je hersenen. Maar ook speelt mee welke hersengolven van nature al dominant zijn in jouw brein.

Bij hooggevoelige mensen is aangetoond dat ze een ander brein hebben dan iemand zonder hooggevoeligheid. Dat wil nog niet zeggen dat elke HSP een zelfde soort brein en dus een zelfde dominante hersenfrequentie heeft. 

Mijn veronderstelling is, dat een hooggevoelig persoon veel baat kan hebben bij het luisteren naar Binaural Beats, omdat de gevoelige hersenen overal sterker op reageren. Alle zintuiglijke prikkels komen heftiger binnen bij een HSP.

Daarbij hebben de overprikkelde hersenen langere tijd nodig om weer te herstellen, dan de hersenen van iemand die niet hooggevoelig is. Binaural Beats helpen de hersenen om sneller te herstellenen terug te keren naar een rustigere frequentie.

Sowieso hebben de meeste hoogsensitieve mensen behoefte aan het verminderen van stress en angst, het verbeteren van hun stemming en het tot rust brengen van hun gedachten. Hiervoor zijn Binaural Beats uitermate geschikt. Je komt weer dichter bij jezelf en er ontstaat weer meer ruimte voor je creativiteit, als ook voor het contact met anderen.

Onderzoek

Er wordt steeds meer wetenschappelijk onderzoek gedaan naar het effect van Binaural Beats, maar naar mijn weten nog niet specifiek bij hooggevoelige mensen. Wel bij mensen met ADD en ADHD, die eigenlijk ook meestal hooggevoelig zijn.

De uitkomsten daarvan zijn veelbelovend. Resultaten als een verbeterde concentratie, betere schoolprestaties en meer rust in het hoofd, worden genoemd. Ook zijn er effectstudies bekend in de psychiatrie en bij chirurgische ingrepen en pijnbestrijding. 

Dat heb ik nou altijd Binaural Beats


Gebruiksaanwijzing

Als je hebt geluisterd naar Theta Binaural Beats , zorg dan dat je het eerste uur erna niks belangrijks hoeft te doen. Het kan namelijk een poos duren voordat je hersenen weer in een normale toestand zijn. Je kunt dit type Binaural Beats daarom prima luisteren vlak voordat je gaat slapen, of als je al in bed ligt.

Kies bij de rustgevende Binaural Beats een moment en een locatie uit waar je niet gestoord kunt worden tijdens het luisteren. Luister het dus niet in het verkeer! Sluit je ogen om zoveel mogelijk afleidende factoren uit te sluiten.

Luister met een koptelefoon op of oortjes in, en let daarbij goed op links en rechts. Als je de koptelefoon verkeerd om op hebt, geeft dat geen goed resultaat. Je hersenen hebben ongeveer 7-8 minuten nodig om goed te synchroniseren met de audiotrack. Herhaal de sessie regelmatig om je hersenen goed te trainen.

Een groot voordeel van het gebruik van Binaural Beats is dat het zo snel en makkelijk werkt. Mediteren bijvoorbeeld, is voor veel mensen moeilijker, en het duurt langer voor je hetzelfde effect hebt bereikt. Maar ook het verbeteren van je concentratie is normaal gesproken niet zo makkelijk voor elkaar te krijgen.

‘Met Binaural Beats kom je makkelijk en snel tot rust.’

Conclusie

Binaural Beats kunnen een waardevolle bijdrage leveren op verschillende levensgebieden, zoals je fysieke en mentale gesteldheid, werk, relatie, sociale contacten, creativiteit en prestaties. Het is makkelijk toepasbaar en het werkt snel.

Let op!

Mensen met epilepsie kunnen de Binaural Beats beter niet gebruiken, omdat het de kans op een epileptische aanval kan vergroten, als gevolg van het veranderen van de hersengolven.

Wil jij graag een professioneel gemaakte Binaural Beats-track uitproberen? Neem dan contact met mij op.