In dit artikel leg ik uit wat gronden of aarden is, en ook waarom het zo belangrijk is. En daarna schrijf ik iets over hoe je dat in de praktijk kunt doen.

Wat is gronden of aarden?

Het meest simpel is het om gronden te vergelijken met elektriciteit. Onze stopcontacten zijn geaard, en dat betekent dat een aangesloten apparaat niet onder spanning komt te staan als er kortsluiting is, maar dat de spanning afgevoerd wordt naar de aarde.

Je lichaam heeft ook zoiets nodig: het teveel aan spanning afvoeren naar de aarde. En dat kun je doen door te gronden, of te aarden.

Vroeger ging dat eigenlijk veel meer vanzelf, omdat we toen nog niet op rubberen zolen liepen.

We werkten ook meer op het land, we zaten op de knieën op de grond met de handen in de aarde, of sliepen zelfs op de grond.

De energie van de aarde kon hierdoor in je lichaam komen, en als je teveel spanning had, vloeide dat vanzelf af via de aarde.

Positieve en negatieve elektronen

Tegenwoordig maken we bijna geen echt contact meer met de aarde, en lopen we allemaal op rubberen zolen. Bovendien nemen we veel meer elektromagnetische lading op uit onze omgeving dan vroeger, door elektrische apparaten, mobiele telefoons en computers, wifi-straling en zendmasten.

Daarbij hebben we ook nog eens meer stress met z’n allen door alles wat we ‘moeten’. Deze spanningen komen bovenop de elektrische lading die sowieso al in onze cellen zit. Je zou kunnen zeggen dat dit allemaal ‘plus-lading’ is, ze noemen dat positieve elektronen.

Door een teveel aan die plus-energie, krijg je in je hele lichaam kleine ontstekinkjes, die natuurlijk uit kunnen groeien tot ziektes: je immuunsysteem wordt aangetast en je weerstand gaat naar beneden. Je kunt ook heel erg moe worden als je te weinig energie op kunt nemen van de aarde.

Als je niet goed gegrond bent dan kan dat bijdragen aan meer stress, meer gepieker, slechter slapen en een verstoring van je hormoonbalans.

Om weer in balans te komen wil het lichaam ontladen of meer ‘min-energie’ verzamelen. De aarde is een onuitputtelijke bron van die min-energie, oftewel negatieve elektronen. Zodra je echt contact maakt met de aarde, komen de min en de plus in balans. Dat gebeurt meteen vanaf het eerste contact, en het gaat razendsnel.

Je voert niet alleen energie af via de aarde, maar je neemt ook energie op. Het voert te ver om helemaal uit te leggen hoe dat precies natuurkundig werkt, maar het is duidelijk dat er een energie-uitwisseling is tussen de mens en de aarde, en dat we dat ook heel erg nodig hebben. En dat geldt natuurlijk ook voor andere levende wezens.

Gezondheidsvoordelen

Er is een film uit 2019 die heet The earthing movie, en die is gratis te zien op Youtube. Deze film vertelt heel veel over de gezondheidsvoordelen van gronden, en dus ook over de nadelen als je niet gegrond bent.

Een belangrijk voordeel van gronden is dus dat je spanning af kunt voeren en dat je daardoor beter kunt slapen. Je bloeddruk gaat naar beneden, ontstekingen gaan weg, je bloed verdunt, je immuunsysteem wordt sterker. Je bijnieren komen tot rust waardoor je zelfs gewicht kunt verliezen. Eigenlijk komt je hele lichaam weer in balans waardoor je dus ook sneller herstelt van spanningen of van ziekte. En het heeft zelfs een positief effect op depressie en angst.

Het belang van gronden voor hoogsensitieve personen (HSP’s)

Wat je bij hooggevoelige mensen veel ziet die niet gegrond zijn, is dat ze vooral in hun hoofd zitten, veel piekeren, slecht slapen, snel overprikkeld en onzeker zijn. Je spanning is dan te hoog en je bent eigenlijk vooral met je aandacht buiten jezelf, bij wat er allemaal om je heen gebeurt, in plaats van met je aandacht in je eigen lichaam, en met je voeten stevig op de grond. Daar kun je ook dromerig, of afwezig, of slecht geconcentreerd van raken. Je kent dat wel, dat je bijvoorbeeld van alles laat vallen. Dan ben je op dat moment echt helemaal niet gegrond.

Een goede gronding zorgt er weer voor dat je aanwezig bent in je hele lichaam. Dus niet alleen in je hoofd, maar vooral in de rest van je lichaam. Als je goed in je lichaam zit, dan kun je gemakkelijker afstand nemen van gedachten. Je komt uit je hoofd en in je lijf.

Misschien herken je het wel dat je soms zo’n zwaar of stijf hoofd kunt hebben als je moe of overprikkeld bent. Dat verbetert ook heel erg door het gronden. Je piekert minder, je spanning zakt en je voelt je gewoon rustiger. En daardoor ben je ook meer in het hier en nu en kun je beter bij jezelf blijven. En dat zijn precies de dingen waar veel hooggevoelige mensen moeite mee hebben en dus behoefte aan hebben.

Hoe kun je het beste gronden of aarden?

Er zijn een aantal dingen die je zo kunt doen en niks kosten. En dat is natuurlijk in eerste instantie echt contact maken met de aarde. Daarvoor zul je buiten op het zand, of op het gras, of in het bos moeten lopen, of staan, zonder dat daar rubberen zolen tussen zitten. Sokken mogen wel, maar dan geen synthetische. Dus gewoon katoen of wol. Dus ga niet op de tegels staan of op cement of asfalt, echt op aarde, op de natuur.

Je kunt ook op een katoenen handdoek staan of zitten in je tuin, op het zand of het gras (niet op je terras!). En natuurlijk kun je met je blote handen de aarde aanraken, bijvoorbeeld als je in de tuin werkt.

Ik heb een tijd op sokken gelopen in het bos, en nu heb ik aardeschoentjes gevonden. Die zijn van soepel leer gemaakt, en dat is ook prima. Leer houdt de gronding niet tegen.

Contact maken met je lichaam is een mooie eerste stap

Je kunt ook eerst vooral bezig gaan met het contact maken met je lichaam, zodat je minder in je hoofd zit. Hier kun je bijvoorbeeld EFT-tapping voor gebruiken, ademhalingsoefeningen, tai chi of yoga. Of sowieso beweging waarbij je rustig je bewuste aandacht bij je lichaam kunt houden. Maar ook springen of dansen kan goed werken.

Ik geef ook regelmatig de tip mee om contact te blijven houden met je voeten bij alles wat je doet, ook al praat je met iemand. Probeer het maar eens uit.

Je kunt ook voor het slapen gaan een warm voetenbad nemen, zodat de bloedsomloop daar even goed gestimuleerd wordt. Zeezout toevoegen aan je voetenbad schijnt hierbij te helpen.

Wat ook goed werkt is een visualisatie waarbij je eerst met je aandacht van je kruin, op een uitademing met je aandacht zo helemaal langs de achterkant van je lichaam naar beneden gaat, en je als het ware uitademt via je voeten.
En op de inademing adem je in via je voeten en ga je met je aandacht helemaal langs de voorkant van je lichaam weer omhoog.

Combineren met het contact met de aarde

Het mooiste is natuurlijk als je dit buiten kunt doen terwijl je zonder zolen op de aarde staat. Dan voer je dus op de uitademing al je spanningen en positieve elektronen af, zo de aarde in, en op de inademing komen de negatieve elektronen je lichaam binnen, die je dus heel erg nodig hebt, zo via je voeten, en dan langs de voorkant van je lichaam helemaal omhoog.

Op deze manier grond je niet alleen letterlijk je fysieke lichaam, maar ook energetisch. Je verbindt je eigen energie met die van de aarde. Jij hebt een energetisch lichaam, en de aarde ook. Eigenlijk bestaat je fysieke lichaam zelfs alleen maar uit energie. Op het aller-allerkleinste niveau in je cellen, dat noemen ze het sub-atomaire niveau, is er niks anders te vinden dan trilling van energie. En dat geldt ook voor de aarde.

Daarom kun je dus met jouw energie ook contact maken met de energie van de aarde. En vindt die uitwisseling van energie, of elektriciteit, ook plaats zodra er verbinding is. Denk maar weer aan een stopcontact. Als je de stekker niet in het stopcontact steekt, en er dus geen verbinding is, gaat de elektriciteit niet stromen.

Zo kun je je ook voorstellen dat je net als bij een boom of een plant, wortels uit je voeten laat groeien, zo de aarde in. Ik doe dit regelmatig als ik in het bos ben. Ik vind het dan veel krachtiger werken, tussen al die bomen, dan als ik thuis ben.

Maar ook hierbij geldt dat het echte fysieke effect, met al die gezondheidsvoordelen, dus van het afvoeren van de positieve elektronen, alleen werkt als je echt contact hebt met de aarde, dus zonder zolen of beton ertussen.

Als je alleen energetisch grondt, dus door middel van een visualisatie, dan heeft dat ook zeker wel effect, zoals ontspanning en beter in je lijf komen. Maar het heeft niet dat fysieke effect van het polariseren van de elektronen in je lichaam en de ontstekingsremmende werking, zoals ook wordt uitgelegd in de film.

Aardingsproducten

Verder zijn er nog speciale aardingsproducten te koop, zoals een aardingsmatje, waar je op kunt zitten, of die je onder je voeten kunt doen als je bijvoorbeeld aan tafel of aan een bureau zit. Zo’n matje heeft een speciale aardingsstekker, waarmee je niet aan de elektriciteit wordt verbonden, maar die puur contact maakt met de aardende werking van een geaard stopcontact.

Ik heb er zelf eentje en het werkt super goed. Je voeten gaan helemaal tintelen en als ik ‘m ‘s avonds een tijd onder m’n voeten heb dan slaap ik altijd beter en dieper.

Er zijn ook matjes of kleedjes die je op het voeteneinde van je bed kunt leggen, maar er zijn ook zelfs hoeslakens van, die je om je matras kunt doen. En kussenslopen, slaapzakken of yogamatten. Die kosten dus allemaal wel geld, maar de gezondheidsvoordelen zijn dan ook best groot.

Geen placebo

Het is niet zomaar een placebo-effect want het is allemaal heel goed te meten wat het in je lichaam doet. Als je de film bekijkt, dan krijg je daar nog wat meer info over.

Dit was wat mij betreft de belangrijkste info over gronden. Ik hoop dat je er iets mee kunt, en er iets mee gaat doen, en dat het je heel veel op gaat leveren.