Machteloosheid heeft vaak meer macht dan je lief is. Geen grip hebben, je overgeleverd voelen, wanhopig zijn, bang. Zodra je dit voelt gaat je stress meteen omhoog. Machteloosheid is een vorm van angst die iedereen wel kent, omdat het op zoveel momenten in je leven getriggerd kan worden.

Het kan om kleine dingen gaan, zoals het ophangen van een lamp, wat niet lukt, of de computer doet niet wat jij wilt. Of je wilt graag zeker weten dat het volgende week mooi weer wordt als je vakantie hebt. Deze dingen zijn nog wel te handelen.

Maar als het om grotere of gevoeligere dingen gaat, zoals een probleem met je gezondheid, het verlies van een dierbare, of je enorme faalangst die steeds de kop op steekt waardoor iets weer eens mislukt, dan wordt het lastiger.

‘De mate waarin je in staat bent om bij overgave of vertrouwen te komen, hangt heel erg af van het contact dat je hebt met jezelf.’

Dat kan bestaan uit het vertrouwen in jezelf, je zelfbeeld, de liefde voor jezelf, maar ook het beeld of idee van ‘je zelf’. Daarmee bedoel ik of je jezelf puur als mens ziet, of ook als ziel, als bewustzijn, verbonden met alles en in staat tot creëren.

machteloosheid

Slachtoffer

Als je als kind moeilijke, pijnlijke of traumatische dingen hebt meegemaakt, dan ben je op dat moment een slachtoffer. Daardoor wordt de machteloosheid enorm gevoed. Je bent overgeleverd aan wat anderen doen of niet doen, aan wat er in je omgeving of de wereld gebeurt. 

Denk maar aan gepest worden, een ziekte of beperking hebben, mishandeling, verwaarlozing, armoede, misbruik, niet gezien of begrepen worden, in een oorlogsgebied wonen, een gezinslid verliezen, een verslaafd gezinslid hebben, en ga zo maar door.

Misschien ben je zo’n sterk kind dat weerstand biedt, maar dan nog trek je meestal aan het kortste eind. Of misschien lukt het je om om hulp te vragen, toch blijven er vaak nog genoeg indrukken over waar je angst en onmacht door aangewakkerd is.

‘Als kind neem je in dat soort situaties de slachtofferrol niet aan. Je bént slachtoffer.’

En dat heeft een behoorlijke inprenting op je amygdala, je alarmcentrale in de hersenen, tot gevolg. Dat wil zeggen, dat wanneer er verderop in je leven iets gebeurt wat ook maar een klein beetje lijkt op dat slachtoffergevoel, je alarmcentrale meteen weer afgaat.

Je voelt meteen weer stress, angst, machteloosheid, zoals je dat als kind ook hebt ervaren. Eigenlijk neemt het kind in jou, je op dat moment over. Je verlamt, blokkeert in je hoofd, je emoties lopen op en je voelt je niet bij machte om overzicht te houden of op een rustige en volwassen manier te reageren.

Autonome types die controle willen houden

Mensen die dit herkennen, hebben echter ook vaak op rustige momenten last van machteloosheid, zonder dat ze dat bewust doorhebben. Het zijn vaak mensen die van controle houden, die willen weten waar ze aan toe zijn, die alert zijn, veel dingen regelen, weinig om hulp vragen, zelfstandig of autonoom zijn en eigenlijk voortdurend hun best doen en in de overleefstand staan.

Het zijn ook de mensen die veel aanvoelen, klaar willen staan voor anderen, zich aanpassen aan anderen, helaas vaak ten koste van zichzelf. Anita Moorjani noemt ze ‘de empathen’. Veel voorkomend onder hooggevoelige mensen.

De enorme valkuil hiervan is, is dat je zó je best doet, dat het ten koste gaat van jezelf. Maar je denkt in eerste instantie dat het niet zo is, omdat het lijkt alsof je controle hebt over je leven. Je regelt immers alles zelf, je kunt goed met mensen omgaan, je houdt alle ballen in de lucht.

Wat je ondertussen ook aan het doen bent, is dat je heel hard je best doet om het gevoel van machteloosheid te vermijden. En dat is logisch. Machteloosheid herinnert je aan een periode of een gebeurtenis waarbij je totaal overweldigd was, overgeleverd, misschien wel bedreigd. Dat voelt zo naar en onveilig, dat je dat niet opnieuw wilt meemaken.

Stap voor stap

Een eerste stap zou kunnen zijn dat je het gevoel koppelt aan het kleine meisje of jongetje in jou. Als je het weer voelt, zie hem of haar dan voor je, en leef je in, in wat hij of zij op dat moment nodig heeft.

Een uitspraak, in gedachten, als ‘je bent veilig’, of ‘ik ben bij je’, kan al wonderen doen. Leg even een hand op je buik, en adem bewust goed uit. Zeg tegen jezelf dat dat het nu ‘nu’ is en niet vroeger. Laat jezelf weten dat je geen slachtoffer meer bent, dat je nu wél iets kunt doen of zeggen. Dit zorgt ervoor dat je gevoel van machteloosheid zakt.

Kamp je met ziekte of fysieke pijn, probeer er dan achter te komen wat jou kan helpen om de aandacht te verleggen, ook al is het maar tijdelijk. Ik heb zelf tinnitus, en ik heb periodes gehad dat ik er knettergek van werd. Ik heb geleerd dat ik mijn focus zó kan verleggen, dat het veel minder aanwezig is.

Fysieke pijn vraagt natuurlijk steeds om aandacht. Dat is beslist een enorme uitdaging. Ik ben niet in de positie om te zeggen dat je hier mee kunt leren dealen. Ik weet wel dat elk mens tot veel in staat is, en dat alles wat aandacht krijgt groeit. Het zou kunnen zijn dat je er hulp bij nodig hebt om te ontdekken waar of hoe bij jou verlichting mogelijk is.

Contact met jezelf

Wanneer je machteloosheid voelt, probeer dit dan eens niet weg te drukken, maar maak contact met jezelf. Begroet bij wijze van spreken het gevoel, en sta stil bij wat het je te zeggen heeft, en wat het kind in jou nodig heeft. Realiseer je, dat er nog iets in je zit wat verwerkt mag worden, en dat je daar op deze manier mee bezig bent.

‘Zo vergroot jij het contact met jezelf, evenals het vertrouwen in jezelf dat je ermee om kunt gaan. Dat je het aankunt.’

Daarnaast zou je nieuwsgierig kunnen zijn, naar waarom het gevoel of de onverwerkte gebeurtenis nog in je leven zijn. Je zou kunnen experimenteren met het idee dat jouw ziel iets wil leren, en dat het dus geen toeval is dat jij voelt wat je voelt, of meegemaakt hebt wat je hebt meegemaakt.

En als je ervan uitgaat dat de ziel niet op zichzelf staat, maar een onderdeel is van een grote ‘zielensoep’, dan heeft elke stap in bewustzijn die jij maakt, invloed op het geheel. Net als in een echte soep. Als jij een ingrediënt toevoegt, dan heeft dat effect op de totale smaak van de soep.

Dus op die manier doe je ook iets voor anderen, als jij stappen zet in het contact met jezelf, of het vergroten van je bewustzijn. Je levert een bijdrage aan de collectieve groei van het bewustzijn.

Als je meer wilt lezen over hoe wij energetisch met alles en iedereen verbonden zijn, dan kan ik je het boek ‘Golven van geluk’ aanraden, van Linda Dronkers-Steijn.

Hooggevoelige mensen

Machteloosheid kom ik vaak tegen bij de hooggevoelige mensen die in mijn praktijk komen. Immers, ze herkennen zich vaak in bovengenoemde voorbeelden, maar hebben daarbij ook nog eens een ander brein, waar je gewoon mee geboren bent, en in die zin dus machteloos tegenover staat.

‘Een hooggevoelig persoon voelt alles intenser, dus ook machteloosheid.’

Een HSP (Hoog Sensitief Persoon) voelt van alles aan van anderen, van sferen, past zich daarop aan, krijgt veel prikkels binnen, kan dat allemaal niet zo snel verwerken, moet toch in zo’n drukke maatschappij functioneren, kan moeilijk grenzen aangeven want hij of zij is allang het contact kwijt met zijn of haar eigen signalen, die duidelijk zouden moeten maken dat hij of zij over zijn of haar grenzen gaat…..whoeaaaa!

HSP Balans Training

Omdat ik dit zo vaak tegenkom, heb ik een training ontwikkeld, om het contact met jezelf te herstellen. Om te ontdekken wat jij nodig hebt, hoe jij je gedachten en emoties kunt kalmeren, je signalen kunt waarnemen, grenzen aan kunt geven, prikkels kunt reguleren, maar ook negatieve of zware energie af kunt voeren en jezelf weer op kunt laden met nieuwe energie en fijne gevoelens.

In deze training ontdek jij je eigen gebruiksaanwijzing. Je kunt je vertrouwen laten groeien en machteloosheid laten zakken! Ik kan je daarbij helpen.

Wil je hier meer over weten, kijk dan hier, of stuur me een berichtje.