Ontspannen, je positiever voelen en tegelijkertijd je immuunsysteem versterken? De nervus vagus doet het allemaal voor je! Meer weten? Lees dan verder.

De nervus vagus is een hersenzenuw, ook wel de zwervende zenuw genoemd. Dat hij zo wordt genoemd heeft te maken met het feit dat hij zo lang is en door een groot deel van het lichaam loopt.

De nervus vagus begint in de hersenstam en loopt via de oren, langs beide kanten van de nek, de hals, de luchtpijp, de slokdarm, naar de longen, het hart, de lever, de nieren, de maag en het spijsverteringssysteem.

Het is aangetoond dat de nervus vagus chemische stoffen afscheidt die helpen om het immuunsysteem te regelen. Het immuunsysteem beschermt het lichaam tegen indringers zoals bacteriën en virussen. Zeker in deze tijd is het dus van belang om te weten hoe dit werkt en welke invloed je hier zelf op hebt.

Het autonome zenuwstelsel

Ons lichaam functioneert voor een belangrijk deel door ons autonome zenuwstelsel. De werking van de inwendige organen, de hartslag, het hormoonstelsel, de bloeddruk en de ademhaling worden hierdoor geregeld. Het werkt als het ware vanzelf, en wordt daarom autonoom genoemd.

Het autonome zenuwstelsel is onder te verdelen in een (ortho)sympathisch deel en een parasympatisch deel. Het sympatisch zenuwstelsel stuurt het lichaam aan als er zware lichamelijke inspanning nodig is of als er een stress-situatie is. Het geeft versnelling van je hartslag, je ademhaling en het remt je spijsvertering. In geval van stress activeert het je vecht, vlucht of bevries respons.

Het parasympatisch zenuwstelsel stuurt het lichaam aan als het moet herstellen en ontspannen. Je hartslag vertraagt, je ademhaling wordt rustiger en je spijsvertering wordt gestimuleerd. De nervus vagus kan dit parasympatische systeem activeren, waardoor je herstelt en ontspant. 

Wat kan hij nog meer?

De nervus vagus speelt ook een belangrijke rol bij het remmen van ontstekingen, het voorkomen van infecties en aandoeningen van het immuunsysteem, bij het verouderingsproces en het in balans komen van lichaam en geest. Hij bestuurt je stembanden en een deel van de keelspieren, en heeft invloed op je gehoor.

Uit het bovenstaande kun je dus concluderen dat het belangrijk is te weten hoe je de nervus vagus zo goed mogelijk kunt laten functioneren. Het activeren van de nervus vagus heeft bovendien niet alleen een positieve werking op je lichaam, maar ook op je stemming of je emoties.

Dus hoe zorg je ervoor dat je nervus vagus in goede conditie is? 

Ik noem een aantal mogelijkheden:

 • Blootstelling aan kou; je kunt hierbij denken aan koud (af)douchen of het nemen van een koud bad. 
 • Langer uitademen dan dat je inademt, met gebruik making van een lage ademhaling. Een goede manier om dit voor elkaar te krijgen is dat je eerst, zo lang mogelijk, goed en krachtig door je mond uitademt totdat je voor je gevoel helemaal leeg bent. Daarna adem je rustig door je neus in en vul je alleen het onderste deel van je longen. Dus je ademt niet ter hoogte van je borst of nog hoger. Zorg dat de uitademing langer duurt dan de inademing.
 • Het toepassen van EFT, Emotional Freedom Techniques. 
 • Het luisteren naar Binaural Beats.
 • Verbeteren van je Heart Rate Variability (HRV). Dit is het verschil in hartslag bij een in- of uitademing. Een gezonde HRV kenmerkt zich door een iets snellere hartslag als je inademt dan als je uitademt. Hoe dit bij jou zit, is te meten en zichtbaar te maken met de Heartmath-meter. Wil je dit laten checken? Maak dan een afspraak.
 • Zingen en neuriën activeren de nervus vagus. Adem laag in, en neurie op de uitademing een mmmmmmm. Hou je mond dicht maar laat je kaak en je tong hangen, zodat je hele hoofd resoneert. Doe dit zo vaak als je wilt, zeker 20 keer. Mijn favoriet! Het is namelijk ook meteen een ademhalingsoefening.
 • Wandelen 
 • Meditatie
 • Yoga en tai chi
 • Lachen en genieten van sociale contacten. De HRV gaat omhoog en je maakt het hormoon oxytocine aan.
 • Sporten op een ‘gezonde’ manier, dus niet teveel. Dit stimuleert de nervus vagus, verlaagt je stress en verbetert je HRV. Als je teveel sport gaat je HRV juist omlaag.
 • Kijk met beide ogen naar links, kantel je hoofd, linker oor naar linker schouder. Blijf naar links kijken met je ogen, minimaal 30 seconden. Wissel dan van kant: kijk naar rechts en kantel je hoofd naar rechts.
 • Kijk met beide ogen naar links, maar kantel je hoofd naar rechts, rechter oor naar rechter schouder. Blijf naar links kijken met je ogen, minimaal 30 seconden. Wissel dan van kant: kijk naar rechts maar kantel je hoofd naar links.
 • Slikken van probiotica. Er is aangetoond dat bacteriën in je darmen de nervus vagus kunnen activeren. Daarnaast is het voor je immuunsysteem goed om omega-3 vetzuren en zink te slikken, alsook vitamine C, D3, K2 en selenium (paranoten).
 • Neem een ontspanningsmassage.
 • Intermitterend vasten stimuleert de nervus vagus.

Je hoeft dit natuurlijk niet allemaal te doen. Kies iets uit wat bij jou past, al wil ik je wel adviseren de ademhalingsoefening te doen of te neuriën. Je adem en je stem heb je altijd bij je, dus je kunt het gemakkelijk toepassen. Ook is het super inzichtgevend om de check te doen met de Heartmath-meter, zodat je weet hoe het met jouw stressniveau, ademhaling en HRV gesteld is.

spanningsniveau verlagen

Voor iedereen is het natuurlijk gezond om in balans te blijven en goed te kunnen ontspannen, maar met name hooggevoelige mensen kunnen hier nogal eens moeite mee hebben. Het is zo handig om te weten hoe je hier op een hele eenvoudige manier snel iets aan kunt doen. Vooral via de Heartmath-meter krijg je snel zicht op wat het beste bij jou past en kun je je, in de meeste gevallen, al binnen een paar minuten ontspannen voelen.

HSP Rescue Kit

Wil je hier nou graag wat meer mee bezig zijn en wil je daar begeleiding bij? Schaf dan de HSP Rescue Kit aan. 

Met deze 4 waardevolle en effectieve tools kun je snel herstellen van overprikkeling. Elke tool werkt op een ander gebied: fysiek, emotioneel, mentaal en energetisch. Ze zijn erop gericht om je spanning te verlagen (o.a. door het activeren van de Nervus Vagus), negatieve energie te laten gaan en nieuwe energie op te doen, je hoofd tot rust te brengen en beter bij jezelf te kunnen blijven.

In de eerste video ga je bezig met een fijne, rustige ademhalingsoefening die zorgt voor ontspanning. 

In de tweede video ontdek je hoe je met een korte EFT (Emotional Freedom Techniques) je emoties tot rust kunt brengen.

Als derde kun je naar een mooie muziektrack luisteren die je hersengolven vertraagt (Binaural Beats) waardoor je lekker rustig wordt in je hoofd.

En last but not least, laat ik je in een video zien hoe je d.m.v. energieloopjes jezelf kunt gronden, negatieve energie af kunt voeren en jezelf op kunt laden met nieuwe energie. Hierdoor ben je beter beschermd tegen de invloeden van buitenaf, zoals sferen of emoties van anderen, en kun je beter bij jezelf blijven en zul je minder overprikkeld raken.

Je kunt ‘m hier aanschaffen.