Dagelijkse stress
Zeker in onze drukke, veeleisende maatschappij gebeurt het vaak dat mensen te lang doorlopen met stressklachten of uitputtingsverschijnselen, met alle gevolgen van dien. Mensen die bij mij komen met een burn-out, zeggen meestal dat ze, achteraf bekeken, al een langere tijd over hun grenzen gingen en teveel stress hadden.
Elke dag spanningen op het werk en moe thuis komen. Ook thuis hebben ze een verantwoordelijke rol, en tegen de tijd dat ze naar bed kunnen zijn ze de hele dag met anderen bezig geweest en hebben ze nauwelijks tijd gehad voor zichzelf. Om even iets te doen waar ze zelf behoefte aan hadden gehad.
En de volgende dag begint het weer van voren af aan. Met een beetje pech slapen ze ook niet goed, waardoor ze ook nog eens niet goed uitrusten. En toch maar doorgaan. Wat is dat toch?
Zorgen voor anderen
Wat ik vaak hoor is dat, als je hooggevoelig bent, je vindt en voelt dat je voor anderen wilt zorgen. Dat zit er gewoon in. Maar als dat zóver gaat dat het ten koste van jezelf gaat, speelt er vaak ook nog iets anders mee. Een conditionering, een overtuiging, een angst (vaak voor afwijzing of verlating).
Het kan zijn dat je als kind al erg je best deed om ‘het goed te doen’, in de hoop dat je dan gezien werd, gewaardeerd werd. Dat kan allerlei redenen hebben.
Bij Carien was het zo, dat haar moeder psychisch en emotioneel niet zo beschikbaar was, en zelf kennelijk problemen had. Hierdoor ging Carien heel erg haar best doen voor haar moeder, in de hoop dat haar moeder dit op zou merken. Ook hield ze zich in wat haar eigen behoeftes en emoties betreft, want ze wou haar moeder niet tot last zijn.
Dit patroon heeft Carien nu nog. Het is een conditionering. Voor haar gezin en op haar werk zet ze altijd haar beste beentje voor, en ze vraagt weinig aandacht voor zichzelf. Ze is zacht en vriendelijk en vindt het normaal om anderen te helpen. Alleen, door alle stress en overvraging heeft ze nu een burn-out. En lukt het allemaal niet meer.
‘Voor haar gezin en op haar werk zet ze altijd haar beste beentje voor.’
Doorbreek je patroon
Ze mag leren haar grenzen en de bijbehorende lichaamssignalen te herkennen, ze mag leren meer ruimte in te nemen, zichzelf belangrijker te maken, en erop te vertrouwen dat mensen haar niet gaan afwijzen of verlaten. Ook mag ze leren wat haar hooggevoeligheid voor haar inhoudt, en dat het brein van een HSP (Hoog Sensitief Persoon) extra gevoelig is voor stress.
Maar hoe zet je nou de eerste stap? Meestal begin je bij het verlagen van je spanningsniveau. En dan begin je bij voorkeur op het fysieke vlak. Via bewustwording van je beweegpatroon, waar je spanningen zitten in je lichaam, hoe je ademt, en wat je eet. EFT (Emotional Freedom Techniques) is ook een heel goed hulpmiddel om direct je stress mee te verlagen.
Je ontdekt hoe je over kunt stappen van het constant activeren van je sympatische zenuwstelsel naar het activeren van je parasympatische zenuwstelsel. Het sympatisch zenuwstelsel stuurt het lichaam aan als er zware lichamelijke inspanning nodig is of als er een stress-situatie is. Het geeft versnelling van je hartslag, je ademhaling en het remt je spijsvertering. In geval van stress activeert het je vecht, vlucht of bevries respons.
Het parasympatisch zenuwstelsel stuurt het lichaam aan als het moet herstellen en ontspannen. Je hartslag vertraagt, je ademhaling wordt rustiger en je spijsvertering wordt gestimuleerd. Het is duidelijk dat dit een veel gezondere staat van zijn is, terwijl je dan net zo actief kunt zijn. Je hoeft niet te rusten om je parasympatische deel te activeren.
Daarna ga je verder met het opruimen van oud verdriet, oude pijn, angst of boosheid. Je leert hoe je je emoties toe kunt laten, wat ze je te zeggen hebben, hoe je oude lading kunt neutraliseren en hoe je grenzen aan kunt geven. Dit is een belangrijk onderdeel want uit onderzoek blijkt, dat als jij je emoties naar binnen slaat in plaats van ze uit, of als jij je grenzen niet aangeeft, dit je immuunsysteem aan kan tasten.
Vervolgens ga je aan de slag met je belemmerende overtuigingen, de gedachtenpatronen waar je jezelf in vastzet, negatieve oordelen over jezelf of hoge eisen die je aan jezelf stelt. Je ontdekt wat voor jou helpende of liefdevolle gedachten zijn, hoe je prikkels kunt reguleren en hoe jij jezelf kunt accepteren.
Tot slot oefen je met het afvoeren van negatieve of zware energie, jezelf opladen met nieuwe energie, het activeren van je chakra’s, het oproepen van een fijn gevoel en het neerzetten van energetische grenzen, zodat je minder last hebt van overprikkeling.
Je eigen gebruiksaanwijzing
Aan het einde van dit traject heb jij je eigen gebruiksaanwijzing gevonden om in balans te kunnen blijven. Dit kan een andere balans zijn dan die je eerst voor ogen had. Afhankelijk van de ernst van je burn-out, en dus ook hoe lang je over je grenzen bent gegaan, kun je vaak na je herstel toch wat minder doen dan ervoor.
‘Aan het einde van dit traject heb jij je eigen gebruiksaanwijzing gevonden om in balans te kunnen blijven.’
Ik hoor vaak dat mensen na een burn-out meer last hebben van prikkels, sneller last hebben van stress of slapeloosheid, minder concentratie en minder energie hebben. Daarom is doorlopen met stress of overprikkeling dus riskant! Het is namelijk vaak niet zonder gevolgen….
Om jou erbij te helpen verandering aan te brengen in je, vaak onbewuste, patronen of valkuilen, heb ik de HSP Balans Training gemaakt. Je kunt deze training online doen, in je eigen tempo, en omvat het hele traject zoals ik hierboven heb beschreven. Ook is het mogelijk om er 1-op-1 sessies bij te boeken als je er graag wat meer persoonlijke begeleiding bij wilt hebben.